skip to Main Content

Når dirigenten er på sjekker’n

Det er en velkjent sak at det finnes etiske retningslinjer for kjærlighetsforhold i arbeidssammenheng. Men hvordan forholder man seg til dette i den frivillige sektoren?

Så og i koret?

I 2016 kom oppfølgeren til den svenske suksess-filmen Så som i himmelen; Så og på Jorden. I en scene med Lena og domkirke-organisten Bruno får vi høre en rystende historie om hvordan han gjorde Lena gravid da han var kordirigent for ungdomskoret hennes. – Du var bare en i rekken Lena, sier han kaldt da hun konfronterer han med dette noen år senere.

still_Såogpåjorden[3]
I filmen ”Så og på jorden” får vi høre om hvordan en ung Lena (bildet) blir sjekket opp og misbrukt av kordirigenten i ungdomskoret hennes. Heldigvis finner hun kjærligheten på ny med Jacob (bildet) i voksen alder. (Foto/copyright SF Norge AS)

Kjærlighet gjør blind

Selv om Bruno ikke gjorde noe straffbart og forholdet mellom Lena og han var gjensidig, så er det fortsatt en del fallgruver man kan gå i. Psykolog Kristin Hedenstad jobber som rådgiver for bedriftsledere og holder dessuten foredrag om ”forhold i den frivillige sektoren”, og hun mener at åpenhet er viktig uansett situasjon. – Om dirigenten har et forhold til en i koret, så er jo det dummeste man kan gjøre å holde det hemmelig. Kjærlighet gjør blind, men alle andre vil legge merke til det. Det er da skepsisen trer inn og gjør det vanskelig. For det er jo ikke nødvendigvis slik at det å ha et forhold i koret er et problem, så lenge man er åpen om det, sier hun.

Kristin Hedenstad foto privat
Kristin Hedenstad, psykolog Jobber som rådgiver for bedriftsledere og holder dessuten foredrag om ”forhold i den frivillige sektoren”

Problemene begynner altså ved hemmelighold, og de er mange; – Folk blir nysgjerrige, og det er en kjent sak at man fort kan lage egne historier og hypoteser rundt hva som foregår. Mange blir også utrygge og mistenksomme, og kan tenke at ”om de skjuler dette, hva annet blir skjult?” og ”hva sitter de å snakke om når ikke jeg er tilstede? ”. Slike tanker er jo forsurende for arbeidslivet, og går ut over prestasjoner, forklarer Hedenstad. Advokat Espen Egseth er opptatt av at alle i koret skal ha et godt psykososialt arbeidsmiljø. –Om domkirkeorganisten Bruno hadde begynt å prioritere Lena over de andre koristene hadde det jo fort oppstått misnøye i koret, og det er ingen tjent med, sier han.

Klar avtale

Mange bedrifter har en arbeidsavtale som inneholder en klausul som forbyr kjærlighetsforhold mellom leder og underordnet, men selv om man har dette er det ikke sikkert en overtredelse av forbudet vil være lovlig oppsigelsesgrunn. -Vilkåret for oppsigelse er at det skal foreligge en saklig grunn til å avslutte arbeidsforholdet. Hvis to parter innleder et forhold, men ikke lar det påvirke deres arbeid eller miljøet på arbeidsplassen, foreligger det ikke automatisk en saklig grunn for oppsigelse. En dirigent bør imidlertid være forsiktig, da det kan foreligge et avhengighets- eller tillitsforhold. Dette kan også medføre straffeansvar, forklarer Egseth. – Veldig mange forhold starter jo på arbeidsplassen eller i hobbyer, og det i seg selv er ikke galt, men ofte blir en av de involverte i forholdet omplassert. Om lederen er på sjekkeren vil det bli en personalsak, og her har jeg opplevd at folk blir sagt opp, forteller Hedenstad.

Dirigenten som rollemodell

Det er et kjent fenomen at elever blir betatt av læreren, eller klienten av terapeuten. Denne formen for fasinasjon får psykologer opplæring i under utdanningen. – Det er viktig å snakke om at det skjer. Er du i en ledende posisjon må du være bevisst på det ansvaret som er lagt på deg, og ikke utnytte den makten som er tilknyttet rollen din.

Som leder er du en nøkkelperson til å bygge og utvikle god kultur på arbeidsplassen, og for å få frem gode prestasjoner hos dine korister, forteller hun. – Det som er viktig å huske på, er at om man går inn i en ledende posisjon så har man faktisk det lederansvaret 24 timer i døgnet, så lenge du er sammen med dine. Du kan ikke legge fra deg det ansvaret selv om konserten er ferdig og festen har begynt, poengterer Hedenstad.

Klare retningslinjer

For å jobbe forebyggende mot slike situasjoner må man sette seg ned og diskutere kulturen sin, samarbeidsregler og hvordan man ønsker å ha det. Om man har noen uttalte retningslinjer for samhandling, er det mye enklere å ta opp ting og det vil bli enklere å snakke med andre om det. – Når det gjelder frivillig arbeid er man jo ofte så takknemlig for at folk i det hele tatt stiller opp. Da kan det fort føles vanskelig å stille flere krav til den frivillige lederen. Men det vil jo gjøre stillingen mer attraktiv om man kan si at man har ganske høye krav til hvordan man vil ha det, avslutter hun.

– Vi må ikke glemme at kor er en gjeng glade sangere som ønsker å synge sammen og finne en dirigent som kan være interessert i å hjelpe dem. Når det er sagt er det selvsagt ikke greit om dirigenten bruker eller misbruker sin posisjon overfor enkeltpersoner i koret, oppsummerer Rune Frank Brunslid i Norges Korforbund.

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.