skip to Main Content

Digitale korøvelser i Zoom | Noen erfaringer og brukerguide

Da vi skjønte at korøvelsene framover måtte avlyses, begynte jeg og flere andre å se på muligheten for å gjennomføre nettbaserte øvelser. Sangerne tente på tanken, og vi har nå gjennomført tidenes første digitale øvelser i to av korene mine. Jeg har blitt oppfordret til å skrive litt om erfaringene våre, ikke minst om hva som er mulig og hva som ikke lar seg gjøre.

For å ta det siste først: Det lar seg ikke gjøre å synge sammen på nett – uavhengig av plattform. En digital korøvelse vil aldri kunne erstatte det å møtes i samme rom og synge sammen.

Som dirigent må jeg dermed tenke helt nytt – hva kan vi få ut av korøvelser hvor sangerne ikke kan høre hverandre og jeg ikke kan høre dem? Jeg har landet på at det er ganske mye vi allikevel kan gjøre! Hvorfor ikke bruke denne karantenetida til å øve på musikalske grunnferdigheter som noteforståelse, rytmetrening, musikkteori, improvisasjon, solfege, intervalløvelser, gehørtrening og lignende? Det lar seg helt fint gjøre over nett.

Jeg har også gjennomført innstudering av nytt repertoar i stemmegrupper. Da er sangerne muta mens jeg spiller og synger, så jeg kan ikke høre dem. De kan likevel gi meg tilbakemelding sånn at vi får jobba grundig med vanskelige partier, og jeg kan legge til rette innøvinga for dem. Øvingsfiler er et supert supplement i disse tider, men de er ikke så gode på tilrettelegging og tilpassing :-)

Jeg har valgt Zoom, et videokonferansesystem, som plattform for øvelsene. Zoom gir meg mulighet til å stille inn lyden slik at den er optimal for musikk, i motsetning til de fleste andre lignende plattformer. I Zoom kan jeg mute alle sangerne, så de trenger ikke tenke på det selv. Jeg kan også dele skjermen min med dem når jeg for eksempel har laget et opplegg for noteforståelse, eller vi skal se en video sammen til inspirasjon. Det går også an å ta opp øvelsene slik at sangerne kan gå tilbake og øve mer på det vi har jobbet med.

Erfaringer så langt

Først og fremst blir sangerne kjempeglade for å se hverandre og kunne snakke sammen! Det gir en følelse av fellesskap i denne underlige tida, og gjør underverker for å holde korånden i live. Det sosiale aspektet ved å «møtes» slik som dette bør ikke undervurderes. Jeg har også fått tilbakemeldinger på at det er artig og lærerikt å gjøre andre ting enn vi vanligvis gjør på øvelse, og at øvelsene oppleves som nyttige.

VIL DU KOMME I GANG?

  1. Gå inn på zoom.us
  2. Opprett en bruker
  3. Last ned programmet
  4. Åpne programmet og logg inn

Du må ikke kjøpe abonnement for å bruke Zoom. Det er gratis å opprette møterom (heretter kalt øvingsrom), men da er øvingstida begrenset til 40 minutter. (Det går fint an å planlegge korøvelsen i 40 minutters bolker.) Vær oppmerksom på at du vil få et nytt «romnummer» etter de 40 minuttene, og sangerne må inviteres på nytt hver gang. Med abonnement får du et eget romnummer, og øvingstida er ikke begrenset.

I Zoom har du mulighet til å optimalisere lyden for musikk. Det fungerer aller best om du bruker en ekstern mikrofon og kobler den til pc-en via et lydkort (for eksempel en mikser). Du kan også koble pianoet gjennom mikseren hvis du har et digitalt piano. Det gjør jeg – for tida ser det slik ut i «hjemmestudioet» i kjøkkenkroken min:

Du må ikke sette opp ditt eget hjemmestudio. Zoom vil også fungere om du bruker pc-ens innebygde mikrofon eller mikrofonen på headsettet ditt, men lyden ut til sangerne blir ikke like god. For å sikre best mulig lyd i Zoom er det en fordel å sette innstillingene slik at de er optimale for musikk, uavhengig av om du bruker ekstern mikrofon eller den innebygde. 

LYDINNSTILLINGER – OPTIMALE BETINGELSER FOR MUSIKK

1. Åpne innstillingene
1. Åpne innstillingene

 

Velg «Audio»
2. Velg «Audio»

 

Velg «Advanced» nederst i vinduet
3. Velg «Advanced» nederst i vinduet
4. Hak av for «Show in-meeting option to «Enable Original Sound” from microphone
4. Hak av for «Show in-meeting option to «Enable Original Sound” from microphone

 

5. Test lyden din
5. Test lyden din

 

6. Husk å trykke på «Turn on original sound» når du har åpnet øvingsrommet. (Hvis det står «Turn on original sound» som her er orginal sound av. Når du har skrudd på original sound står det «Turn off original sound»i vinduet).
6. Husk å trykke på «Turn on original sound» når du har åpnet øvingsrommet. (Hvis det står «Turn on original sound» som her er orginal sound av. Når du har skrudd på original sound står det «Turn off original sound»i vinduet).

 

Neste skritt er å invitere sangerne til korøvelse! Du oppretter en øvelse/åpner øvingsrommet ved å trykke på «New Meeting». Når øvingsrommet er åpent inviterer du sangerne inn enten ved å sende dem en e-post direkte fra Zoom, eller ganske enkelt dele nummeret til øvingsrommet i de kanalene koret vanligvis bruker til kommunikasjon.

UNDER ØVELSEN

Zoom har noen funksjoner jeg synes er veldig nyttige. Du finner dem her:

  • Du får opp ei liste med alle deltakerne ved å trykke «Manage participants»
  • Du skrur på eget kamera og mikrofon nede i venstre hjørne
  • Du kan mute og unmute alle sangerne ved behov
  • Du kan også ummute enkeltsangere hvis du ønsker det, ved å trykke på mikrofonsymbolet ved siden av navnet deres i høyre vindu
  • Du kan dele skjermen din med sangerne

 

Gallery view/Speaker view: Både du og sangerne kan velge mellom Speaker view og Gallery view – test det og se hva du liker best! I bildet under er det valgt Speaker view.

 

 

LYKKE TIL MED KORØVELSER I KORONATIDEN!

 

Les også:

Papirløst kor? En bloggpost om digitale noter.

Gunnhild Breirem

Gunnhild Breirem har ca. 20 års erfaring som kordirigent, og dirigerer for tiden et blandakor, et damekor og et rytmisk kor. Hun har jobbet som sanglærer i kulturskole og på musikklinja på videregående skole i mange år, og har de siste årene vært rektor for Malvik kommunale kulturskole. Gunnhild tar i år utdanning i rytmisk korledelse.

This Post Has 4 Comments

  1. Hei, kan dere synge samtidig via zoom, uten at lyden blir hakkete?
    Vennlig hilsen Kirsten (som har lyst til å synge sammen med venner via zoom) 😊

    1. Hei Kirsten,

      Det går dessverre ikke å synge samtidig. Forsinkelsene er for store, rett og slett. Vi savner å synge sammen, alle mann (og damer)! Beste hilsen Gunnhild

      1. Begrensningen i å samsynge ligger nok i dette med hastighet på nettverk, forskjellige typer maskiner osv.

  2. Mitt kor i Tromsø brukte Zoom en god del av 2020 og frem til våren 21.
    Vi delte inn i grupper på tenor og bass for min del å jeg må si jeg lærte mye på denne tida.
    Noe teknisk plunder ble det i starten men gikk seg til etter hvert.
    Det kan være en utfordring for enkelte å bli eksponert for de andre sangerne i gruppa da kun en kan synge i gangen, men når en kommer over dette å gruppa er fortrolig med hverandre så vil denne måten å gjennomføre øvinger være gode sett ut fra stemmebruk, intonasjon osv.
    Det skal også sies at ikke alle var fortrolige med denne eksponeringen på zoom men jeg tror det var et fåtall.
    Det som er viktig er hvordan dirigenten fremstår overfor sine sangere slik at det er trygt å øve på en slik måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.