Koroppstilling – Dobbeltkor

Thomas Caplin

Thomas Richard Caplin (født 1960 i Malmö) er en kordirigent og musikkpedagog. Han er dosent i korledelse ved Høgskolen i Hedmark, Avdeling for lærerutdanning, Hamar, hvor han har vært ansatt siden 1989.

Gjennom å stille opp koret i dobbeltkor vil koret få tilgang til mange gode verktøy. Jeg plasserer gjerne 1. stemmene (S1, A1 osv.) på venstre side og de andre på høyre. I mange kor er ofte bassene i mindretall så de plasserer jeg i midten – da høres de godt for både medsangere og publikum, og rent psykologisk føler de seg viktige – holder koret sammen.

dobbeltkor_oppstillingDenne oppstilling utløser også en mer bevisst lytting for å synkronisere mellom sidene. De kan samtidig se de andre på sin stemme på den andre siden, slik at de kan speile hverandre og dermed oppnå homogenitet.

Under øvelser kan de to sidene synge for hverandre, en øvingsmetode som utvikler sangernes bevissthet ved at de kan lytte på, og vurdere hverandre. Videre skapes en teamfølelse på de to gruppene som skaper samhørighet og motivasjon å utvikles sammen. Under øvinger kan man også dele koret i to, og la hver gruppe selv ta ansvar for øving. For publikum blir denne oppstillingen gjerne en positiv opplevelse – lyden blir spredt ut i vifteform og det blir lettere å plukke ut de ulike stemmene. Selvsagt kan man også sitte blandet i denne oppstillingen.

Her finner du mine andre innlegg om koroppstilling:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *