skip to Main Content

Fra papirnoter til øvingsfiler

Gjennom de senere år har vi registrert at mange kor benytter seg av forskjellige løsninger når det gjelder øvingsfiler til koret. Vi ønsket å undersøke mulighetene for å lage øvingsfiler fra papirnoter. Vi så gjennom vårt arbeid at dette ikke var like enkelt som vi trodde.

Vi har sett på hvor lett eller omfattende det er å digitalisere papirnoter direkte til digitale noter, det vil si til XML-format. På den måten kan noten importeres inn i noteprogrammer hvor man da kan separere stemmene og lage for eksempel øvingsfiler i musikkformater som mp3, wav, mid etc.

Enten du bruker Finale®, Sibelius®, Dorico®, Notion®, MuseScore®, Noteworthy®, Noteflight® eller et av over flere hundre musikkprogrammer og mobilapper som støtter XML-formatet, finnes det få programmer som gjenkjenner trykte noter og importerer de direkte til det noteprogrammet du bruker.

Felles for notasjonsprogrammene er at de er utviklet for å skrive musikk, men har noen begrensninger i forhold til hvilken plattform de støtter, enten PC, Mac eller nettbrett. Det finnes unntak, bl.a MuseScore som kan kjøres på alle de tre nevnte plattformene. Programmet er gratis å bruke på PC/Mac. Bruker du appen koster den rundt 400 kroner pr år.

Vi registrerer at flere og flere kor har et økt behov for å benytte øvingsfiler og digitale verktøy for å forenkle innøvingsprosessen. Mange ser også på bruk  dette som en mulighet for rekruttering av nye sangere. Ikke alle korsangere kan noter, men med en digital løsning vil flere kunne forberede seg og øve inn stemmer på egenhånd.

Digitale noter

Definisjonen av «Digitale noter» blir ofte brukt om noter produsert i et notasjonsprogram og lagret som en musikk-fil på en datamaskin i et format som heter XML. I en slik fil lagres informasjon om hvilke noter musikkstykket inneholder. Dette i kontrast til en vanlig PDF-fil som vi bruker til å skrive ut og dele på e-post og Dropbox, men som bare inneholder selve notebildet.

Rettigheter

Digitale noter må behandles som fysiske noter når det gjelder opphavsrett og kopiering. Alle kor må kjøpe originalnoter. For å kunne ta en papirkopi eller en digital kopi (for eksempel til et nettbrett), må man i tillegg ha en Kopinor-avtale. Les mer om dette her.

Programvare for å gjøre noter digitale

Her er noen eksempler på programvarer som kan lage XML-filer fra innskannede noter eller PDF-noter slik at det blir mulig å lage øvingsfiler.

Music-to-XML

Music-to-XML tar utskrevet musikk fra PDF-er, skannede filer eller bilder som er tatt fra din mobile enhet og konverterer resultatene til XML-filformat. Hvis du for eksempel har programmene Finale, Sibelius eller Dorico etc, vil musikken din konverteres og vises automatisk i ditt foretrukne program.

Music-to-XML  er enkel å bruke, raskt og nøyaktig. Men dette forutsetter at utgangspunktet er en tydelig og klar PDF. Selv da må det kanskje gjøres justeringer.

PDFtoMusic

Dette programmet behandler PDF-filer som er eksportert fra et notasjonsprogram. Skannede noter kan ikke uten videre benyttes i PDFtoMusic.

Utviklerne hevder at programmet gir en unik pålitelighet og enestående resultater.

Hvis du ønsker å gå lenger, med Melody Assistant eller Harmony Assistant, vil du kunne endre partituret, fjerne deler, transponere dem eller omorganisere stykket fullstendig.

For de mest krevende brukerne gir «Pro» -versjonen av PDFtoMusic mange ekstra funksjoner (MusicXML-format, ekspertinnstilling …). 

PhotoScore & NotateMe

PhotoScore & NotateMe er i stand til å konvertere PDF-filer til redigerbar og spillbar notasjon. Det er et brukervennlig program med automatisk skanning og gjenkjennelse.

Avspilling av øvingsfilene

Når man har fått skannet til en XML-fil kan man lett lage en øvingsfil i form av en mid-fil. Mid-filer kan spilles av i notasjonsprogrammene, men skal et helt kor bruke dette er det bedre å laste ned en midi-avspiller fra App Store eller Google Play. Det finnes mange ulike typer midi-avspillere. En som er enkelt å bruke er Sweet Midiplayer for Mac og Windows og mobil, se video. Har man installert appen på mobil kan man lytte på filene på en enkel måte.

Konklusjon

Mange kor har allerede egne løsninger på å lage lydfiler, og mange bruker mye tid på å lage øvingsfiler i forskjellige formater til sangerne i koret. Korene bruker alt fra enkle opptak hvor man synger inn en stemme på mobilen eller spiller piano til mer avansert skanning til XML.

Å lage øvingsfiler fra papir til digitale filer er imidlertid et arbeid som krever både gode notekunnskaper og til dels dyr programvare.

Vi har hatt samtaler med personer som har god kompetanse på å lage XML-filer fra papirnoter. Feilmarginene ved å skanne PDF-er kan være stor, så man må ha gode notekunnskaper for å kvalitetssikre arbeidet.

De fleste som lager digitale noter, skanner ikke inn fra papir, men plotter inn notene manuelt en for en i et notasjonsprogram. Det kan gjøres enten ved hjelp av mus/tastatur eller aller helst med klaviatur. Dette kan være en tidkrevende prosess, men samtidig har man bedre kontroll på at det blir riktig notasjon.

Vi vil anbefale programvare for skanning av papirnoter/PDF til XML-format for de som har et stort behov for å digitalisere noter og som har gode notekunneskaper. Etter vårt arbeid ser vi at MuseScore er ett av programmene som benyttes mest, og som for mange oppleves som det enkleste og mest anvendelige. Programmet er også rimelig.

Referanser

Takk til nyttige innspill fra

  • Kjetil Aamann i Norsk Sangerforum
  • Ketil Belsaas, kordirigent og grunnlegger av www.korpedagogen.no
  • IT-seniorene ved Leif Langen og Pål Bergquist

Takk også for støtte fra Musikkens studieforbund til dette arbeidet.

Les også vår korblogg; Øvingsfiler fra A til Å

For å lage enklere øvingsfiler anbefaler vi å lese vårt innlegg her på Korbloggen om øvingsfiler fra A-Å;

 

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.