skip to Main Content

Samspill eller knusing?

Blir man en bedre leder av å løpe Birkebeineren? Eller er det mer å hente i musikken – så som samspill, disiplin og formidling?

Som leder i næringslivet holdt jeg meg oppdatert ved å lese Dagens Næringsliv og Finansavisen. Midtveis i avisene bladde jeg meg forbi side opp og side ned med tips om trening, skismøring og sykkelritt. Det er stor interesse for individuell konkurranseidrett blant norske ledere. Men jeg spør meg: Hva ligger bak denne store interessen? Blir man en bedre leder av å bruke mye tid på å forbedre sine prestasjoner innenfor løping, sykling eller skigåing? Jeg tror det er andre måter å bruke fritiden på som utvikler oss mer som mennesker og ledere.

Å drive med musikk har mye til felles med fysisk trening. På begge områder kreves konsentrasjon, utholdenhet, presisjon og mye arbeid for å prestere bra. Men i musikken er ikke målet å «knuse» de andre som driver med samme aktivitet. Tvert imot. Målet er å skape et godt resultat sammen med andre som synger eller spiller. Slik er det med god ledelse også: Målet er ikke å skape gode resultater selv, men skape gode resultater sammen med og gjennom andre.

En rekke av de egenskapene som man trenger som leder, får man trent gjennom musikken. Hvis man vil lage god musikk, er man avhengig av å lytte til de man spiller sammen med og være oppmerksom på hva som skjer rundt seg. Folk som kjører sololøp og ikke klarer å lytte og tilpasse seg det som skjer, klarer seg dårlig – både i musikken og i arbeidslivet.

Men det er en vanskelig kombinasjon: På den ene siden skal du levere topp kvalitet som individ. Hver eneste tone må være bra. Samtidig må du lytte og være med på notene i forhold til det som skjer rundt deg. Kanskje må du til og med improvisere dersom noe uventet skjer. Dette er ferdigheter som vi trenger som ledere. Det handler om å finne flytsonen sammen med medspillere og her er musikken en god treningsarena. Premien, både i arbeidslivet og i musikken, er gleden ved å skape noe stort sammen med andre. Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberggruppen bruker musikken når han skal oppsummere sin ledererfaring i Aftenposten 30/8: «Min oppgave er å være orkesterleder og ikke solist.»

Gode framføringer krever dessuten at musikerne har evne til å formidle noe til et publikum og gi av seg selv. De samme egenskapene trenger en selger som skal overbevise en kunde eller en leder som skal engasjere sine medarbeidere. Da nytter det ikke å se stivt ned i en note eller et manus. Du må bruke ansikt, stemme, øyne og kropp til å oppnå kontakt og skape interesse og engasjement blant dine tilhørere. Vi som driver med musikk får god trening på det å formidle.

Prestasjoner kommer ikke uten hardt arbeid. Alle må øve på sitt bidrag og være forberedt. Godt samspill krever også disiplin. Dirigenten i koret mitt kjører en mye hardere disiplin enn det jeg er vant til fra jobb, noe jeg synes er tankevekkende.  Akkurat som i arbeidslivet og idretten kan musikere som jobber hardt og er dyktige nå langt. Kvindelige Studenters Sangforening fra Oslo vant i sommer den prestisjetunge konkurransen European Choir Games 2015 i Tyskland. Koret Cantus fra Trondheim ble plukket ut til å være med på filmmusikken til Disney-filmen Frozen. Dermed er de å høre på den CD-en som solgte mest i verden i fjor.

«Vi kan ikke ha mellomledere her som ikke vet hvordan det er å sykle i flokk i 9 mil på en gjørmete sti med alt for dyrt utstyr, kan vi vel?» , sier sjefen i tegneserien Lunch i DN Magasinet samme helg som Birkebeinerrittet går av stabelen. Jo, det er nettopp det vi kan. Ski, løping og sykling er fint for å holde seg i form og trene motoriske ferdigheter. Men hvis du vil bli en bedre leder, så bør du komme deg ut av utstyrsboden. Plukk i stedet ned gitaren eller saksofonen fra hylla. Eller bli med i ditt nærmeste kor.

Denne kronikken ble første gang publisert i Dagens Næringsliv 19. oktober 2015

Åsmund Mæhle

Tidligere generalsekretær i Norges Korforbund. Bass i Kammerkoret Le Voci.

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.