skip to Main Content

Hurra, jeg er styremedlem!

Det å ta på seg et verv i et kor burde være både morsomt og lærerikt, men det er dessverre vanskelig å finne noen som er villige til å gjøre en ekstra innsats for koret sitt. 

Det kan være mange grunner til ikke å ta på seg et verv, men jeg er overbevist om at de fleste ville synes det var både moro, lærerikt og interessant å være med å tilrettelegge korets aktiviteter. Som styremedlem er man med å påvirke korets utvikling og aktivitet, man kan få mye nyttig erfaring ved å planlegge, budsjettere og gjennomføre korets mange prosjekter. 

Mange kvier seg nok for å påta seg et verv fordi man har mange andre forpliktelser, både i jobb og i andre fritidsaktiviteter. Noen har også kommet dit i livet at de for eksempel har mulighet til å reise eller tilbringe tid på hytta utenom de tradisjonelle ferietidene. Det er nok kanskje ikke de faste styremøtene gjennom året som i utgangspunktet tar mest tid, men mange må bruke av fritiden sin på å kontakte samarbeidspartnere, bestille konsertlokaler, organisere notekjøp, drive PR og promotere koret i forskjellige sammenhenger. 

Nye folk = nye innspill

De fleste kor holder sine årsmøter på begynnelsen av et nytt år og valgkomiteene er etter hvert i full gang med å finne nye styremedlemmer. Det er viktig for korets utvikling at medlemmene er villige til å gjøre en innsats for koret sitt utover bare det å synge. Det er også sunt at det er en viss rullering på styremedlemmene slik at styret kan få inn tips og signaler fra flere i koret. Det er selvsagt ingenting i veien for at et styre gjenvelges og sitter gjennom flere perioder, men jeg tror det er positivt å få inn nye impulser, tanker og ideer fra nye styremedlemmer.

Utvid din kompetanse

Det kan også være mye nyttig erfaring i det å sitte i et styre for en frivillig organisasjon som et kor jo i realiteten er. Man kan få kompetanse på områder man kanskje ikke tidligere har erfaring fra. Demokratiske prosesser gjennom årsmøter og medlemsmøter danner grunnlag for styrets arbeid, i tillegg til at styret må forholde seg til dirigenten og dennes musikkfaglige innspill og vurderinger. Styret må legge frem regnskap og budsjett, lage arbeidsbudsjett for store og små arrangement, føre referat og protokoller og stå til ansvar for resultat og vedtak som påvirker korets drift gjennom året. Mange har slik erfaring med på sin CV ved jobbsøking og lignende.

Jeg tror mange undervurderer det viktige arbeidet et korstyre står for. Man kan ha dyktige dirigenter, men dersom styret ikke fungerer optimalt vil dette bremse korets utvikling. Ryddig saksbehandling og tydelige vedtak er et viktig fundament for god korledelse og kan være viktig i sammenhenger man kanskje ikke tenker på i «øvingshverdagen». Jeg tror det kan være avgjørende i rekrutteringsspørsmål at koret drives på en skikkelig måte og at styret er tydelige i sin ledelse. Langsiktig planlegging og godt samarbeid med dirigenten er viktige elementer som også vil kunne ha betydning for om nye sangere vil vurdere å bli med i koret.

Så stå på, ta din del av ansvaret for korets videre utvikling og opplev hvor moro det kan være å sitte som styremedlem i et kor-styre! 

Klikk her for å lese flere tips om kordrift fra Rune Brunlid.

Rune F. Brunslid

Spesialrådgiver i Norges Korforbund og kordirigent

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.