Sensur eller frihetskamp? Bli med på en tidsreise fra Norge på 1940-tallet, gjennom den syngende revolusjon i Baltikum 1988 og…
Korsang har åpnet nordmenns hjerter i 175 år
– Jeg vil skape musikk som åpner menneskers hjerter, sier dirigenten Daniel Dareus i musikalen Så som i himmelen som hadde premiere på Oslo Nye Teater 30. januar 2020. I programheftet til musikalen har jeg skrevet en tilstandsrapport fra kor-Norge.
Hvordan står det til med korsangen i Norge? Jo takk, veldig bra!
Vi hører ikke så mye om kor i nyhetene og vi leser ikke så mye om dem i avisa. Men korsang er faktisk den største kulturaktiviteten i Norge. En undersøkelse fra Kantar TNS fra 2019 viste at 5,3 prosent av nordmenn synger i kor eller vokalgruppe. Det tilsvarer 250 000 mennesker. Eller sagt på en annen måte: Hver eneste kveld i uka er det cirka 50 000 mennesker som går på korøvelse. Og nesten hver uke hører vi i Korforbundet den samme historien: Folk kommer slitne hjem fra jobb og er usikre på om de orker å gå på korøvelse. Men så går de likevel og opplever at de reiser hjem fulle av glede og energi, akkurat som kormedlemmene i Så som i himmelen. Det er noe med det å skape musikk i et fellesskap med sin egen stemme. Forskning viser at sang utløser hormonene oxytosin (kjent som «velvære-hormonet») og beta-endorfin som gir oss en følelse av oppstemthet.
Den store bredden og variasjonen er noe av det fascinerende med kor-Norge: Det synges i kor fra Lindesnes kommune i sør til Havøysund i nord. De synger i alt fra vokalgrupper med tre personer til oratoriekor med 160. Madrigaler fra 1300-tallet og kule pop-låter fra Pentatonix blir framført i bygd og by. Det finnes egne kor for bankansatte, for jegere og for homser. Vi har kirkekor for de som tror på Gud og humanistkor for de som ikke tror på Gud. I Østfold er det et damekor som øver i en motorsykkelbutikk.
Den norske Studentersangforening var først ute og hadde sin debutkonsert i 1845. Så eksploderte det med kor utover 1800-tallet. I Korforbundet har over 100 av korene holdt på i over 100 år. Det gir perspektiver! En del av sangerne begynner også å nærme seg 100. Faktisk er vårt eldste medlem 102 år. Det er Bjørn Hauge i Drammens mannskor. Han klarer ikke være med på alle øvelsene, man stadig vekk kommer koret og øver sammen med han hjemme.
Noe av det mest gledelige er at så mange unge synger i kor. Korsang er nå den mest populære fritidsaktiviteten blant studenter. Hvert studium har gjerne egne mannskor, damekor og blandakor. Flere av korene for unge voksne i Oslo har lange ventelister. Det gir håp for framtida. For selv om det er stor usikkerhet om hvordan verden utvikler seg, så er det en ting jeg er sikker på: Vi kommer til å synge flerstemt sammen også om 100 år.
Har forsøkt å fortelle NRK at det er flere korsangere enn fotballspillere i Norge, men vi hører/ser knapt en korkonsert på TV i løpet av et år. Noe må gjøres!