Advokat Espen Egseth gir noen råd i forbindelse med avlysning av korkonserter grunnet smitteverntiltak. 1. Konserter Mange konsertavtaler har bestemmelser…
Korturer – 13 ting dere bør tenke på
Å reise på kortur er noe av det morsomste vi gjør. Vennskapsbånd knyttes, musikk oppleves og minner skapes som det kan snakkes om i lang tid etterpå. Alle som vært med i en reisekomité, vet at det ligger mye jobb bak en vellykket reise. Vi har samlet tips og erfaringer som vi håper kan være til inspirasjon og hjelp.
1. Avklar forventninger
Hva ønsker dere å oppnå med turen? Det er viktig å forankre mål og rammer for reisen i felleskap på et tidlig tidspunkt. Det vil bidra til at den enkelte føler eierskap til reisen.
Er hovedmålet for turen:
- Å gjøre gode konserter for et stort publikum?
- Bygging av sosialt samhold og trygghet i koret?
- Å få en god plassering i en konkurranse?
- Tid til å øve i en ny omgivelse?
- Treffe andre kor og bygge relasjoner?
- En tur med mye fritid og tid til shopping og sightseeing
2. Hvor dyrt og hvor lenge?
Noe av det første koret bør avklare, er hvor mye turen kan koste og hvor lang tid folk har mulighet til å sette av. Hvis en viktig hensikt med en kortur er å bygge relasjoner og felleskap, er det uheldig hvis flere ikke kan være med.
Her er noen tips om økonomi:
- Hent inn flere tilbud fra reisebyråer / arrangører
- Et anonymt spørreskjema kan gi et bilde av hvor smertegrensen ligger. Hvis du har dårlig råd, så er det kanskje ikke noe du ønsker å formidle i plenum.
- Kan koret betale deler av turen fra korkassa eller gjennom dugnad eller øremerkede konsertinntekter?
- Er det aktuelt å la studenter/arbeidsledige/pensjonister betale redusert pris?
- Turer i tilknytning til helligdager gjør det lettere for flere å være med.
- Avklar dirigentens godtgjørelse på forhånd. Tenk realistisk gjennom hvor mye dirigenten er forventet å jobbe på reisen. Bli så enig om og hva kompensasjonen for dette skal være. I tillegg er det vanlig at koret dekker dirigentens reise, opphold og diett.
- Hva skjer hvis noen melder avbud? Lag ryddige avtaler med alle som skal med.
- Det er lurt å la alle reisekostnadene gå gjennom korets regnskap. Dette gjør at dere får momskompensasjon for kostnadene knyttet til turen.
- Hvis dere venter lenge med å bekrefte endelig antall deltakere, kan dere risikere at flybillettene som er holdt av til dere blir dyrere. Dette kan skyldes valutasvingninger eller endringer i avgifter.
3. Storby eller fjelltopp?
En storby har ofte flere konsertlokaler, hoteller, turistattraksjoner og konserter å velge blant. En risiko er at det oppstår klikker som ønsker å gjøre forskjellige ting, noe som kan være uheldig hvis målet med reisen er å bli sammensveiset i gruppen. Ved å velge et mindre sted vil det være lettere å holde gruppen samlet også utenom fellesaktivitetene. Da vil
dere sitte igjen med en mer samlet opplevelse av reisen etterpå.
Rolf Egeland, som er en erfaren kortur-arrangør, har følgende råd når det gjelder valg av reisemål:
– Ut fra erfaringer over mange år vil jeg fraråde å sette to eller flere destinasjoner opp mot hverandre og gjennomføre et flertallsvalg. Dette skaper ofte vinnere og tapere. Det å sette ned en reisekomite som
jobber seriøst med flere reisemål og til slutt fatter en beslutning som bygger på kunnskap om reisemål og priser m.m. er det jeg opplever gir de beste resultatene.

4. Arrangere turen selv?
Å arrangere en kortur krever gode forberedelser lang tid før selve turen. Hvis dere velger å arrangere turen uten reiseoperatør, bør dere ha lokal kunnskap eller bekjente som kjenner destinasjonen. Hvor kan vi øve? Hvordan arrangere konsert? Akustikk? Overnatting? Beliggenhet? Leie av buss? Kulturen på stedet? Restauranter som tar 40 personer? Dere må uansett være forberedt på å jobbe mye under selve turen.
Det er viktig å ha kontroll på:
- Alle utgiftene. Stadige ekstrakostnader er aldri populært.
- Navn på alle deltakere når man bestiller og betaler flybillettene. De fleste endringer koster penger.
- Ha tidlig kontakt med busselskaper eller andre lokale transportører. Hvis dere reiser i høysesong kan det være krevende å skaffe buss.
- Konserter er ofte det vanskeligste å arrangere. Her må man være tidlig ute. Ha også i mente at det er krevende å få publikum på konsertene.
- Det er lettere å arrangere tur og konsert selv dersom noen i koret har bekjente på stedet som man kan få hjelp fra.
Noen velger å la kormedlemmene kjøpe flybilletter på nettet selv. Det kan være noe å spare på dette, men det er også flere ulemper. Dere kan risikere at kormedlemmene får ulik pris, dere mister muligheten ved å justere antall deltakere som vanligvis ligger i en gruppebestilling og dere kan risikere at ikke alle får plass på samme fly. Det er dessuten fordel at flybillettene betales av koret med tanke på momskompensasjonen.
5. Bruke reiseoperatør?
For mange kor kan det være lurt å bruke en erfaren reiseoperatør som gått opp løypa fra før og har lokale kontakter. Muligens er det noe penger å spare på å organisere selv, men da bør man enten ha egne lokale kontakter eller være forberedt på å legge ned stor innsats selv.
En reiseoperatør har gjennom pakkereiseloven klare kriterier som skal oppfylles, ikke minst når det gjelder sikkerhet. Hvis turen ikke blir gjennomført grunnet problemer med fly, streik e.l. er det reiseoperatøren som tar regningen. I tillegg vil en profesjonell aktør ha større kunnskap om reisemål, hotell, standard, severdigheter, lokale arrangementer, spisesteder. Er operatøren spesialisert på korreiser, vil de ha en større kontaktflate i forhold til å arrangere konserter. Når ansvaret er lagt til en operatør, kan også turkomitéen senke skuldrene og nyte turen. Det
er mye logistikk med en stor gruppe, og det dukker gjerne opp uventede ting på veien.
6. Ta med partnere?
For noen vil det være lettere å selge inn idéen om å bruke familieferien på kortur hvis kjæresten får bli med. Spørsmålet er hvordan det påvirker det sosiale på turen. Hvor mye fokus vil partnerne ønske fra koristene? Hva med dem som er single? Bør man ha et eget opplegg for partnerne? Noen vil nok synes at det er riktig så deilig å kunne la familielivet bli igjen hjemme og ha frihet til å kunne fokusere 100% på det sosiale i koret.
7. Møte kor?
Det å bli invitert av et lokalt kor kan føre til mye spennende. Et vertskor kjenner byen sin og kan guide dere utenfor turistløypene, låne ut sitt publikum og sørge for at dere blir kjent med kulturen både musikalsk og kulinarisk.
Det å finne et lokalt kor kan kreve litt jobb. Kanskje dere har en sanger med utenlandsk opprinnelse i koret med kontakter?
8. Publikum?
Det kan være utfordrende å få publikum hvis man ikke deltar på en festival eller har konsert med et lokalt kor. Men kanskje kan dere kan være gjester på et annet arrangement? Synge på høymesse i en kirke?
Hvis dere velger å synge på en offentlig plass: Sjekk opp hvilke tillatelser som kreves. Det er ikke gøy å bli vist bort av politiet.
9. Drikking på tur
For mange er reising gjerne synonymt med å nyte alkohol. Det kan være lurt å snakke om retningslinjer på forhånd og la dirigenten få et ord med i laget, spesielt om koret skal prestere ved konsert eller konkurranse. Slik unngår dere at det oppstår uverdige og utrivelige situasjoner. En bør unngå at dirigenten eller korister må fungere som politi. Alle bør ta ansvar for seg sjøl og sette hensynet til koret og dirigenten framfor egne ønsker. Legg så til rette for en fest for alle til slutt om det er ønskelig.
10. Luft i programmet
En kortur er ofte en kombinasjon av severdigheter, shopping og sang, noe som krever skift av klær. Legg inn en god pause til skift og hvil før koret skal synge. For en dame er det for eksempel umulig å skifte til bunad på 10 minutter.
11. Sjekk på forhånd
Det kan være en god investering å få noen i komitéen til å reise og sjekke ut stedet man skal til. Hotell, øvingslokaler, konsertlokaler, avstander og restauranter kan gjerne fremstå annerledes på nettet enn i virkeligheten. Det er mye penger og forventninger i omløp i forbindelse med en slik tur.
12. Delta på konkurranse?
Mange kor liker å reise på korkonkurranse. På den måten blir publikumsproblemet løst, man blir inspirert av andre kor, plukker opp nye sanger og får ofte synge i flotte rom. Når man er del av et stort arrangement, vil det også bli mindre press på turkomiteen til å legge opp ett interessant program.
- Velg riktig nivå på konkurransen
- Forhør dere med andre før dere velger konkurranse.
- Les festivalkravene nøye.
13. Hva med dem som blir hjemme?
Det er ofte korister som av ulike grunner ikke blir med på turen. Før en reise vil det være mye fokus på forberedelser både musikalsk og sosialt. Det kan være vanskelig å motivere seg på øvelser frem mot noe man ikke skal være en del av. Hva med å ha en konsert med samme program hjemme i forbindelse med reisen? Da vil alle jobbe frem mot noe sammen.
Etterpå, høy på opplevelser, vil man gjerne dele sine inntrykk med de som har vært igjen hjemme. Dette er som regel vanskelig å leve seg helt inn i. Lag gjerne en debrifing rett etter hjemkomst, og vær romslig både med hverandre og med dem som ikke har forutsetning for å forstå hvor fin turen var.
Stor takk til reisearrangør Rolf Egeland og korturveteran Inger-Pernille Stramrud for gode innspill til artikkelen..
This Post Has 0 Comments