Sensur eller frihetskamp? Bli med på en tidsreise fra Norge på 1940-tallet, gjennom den syngende revolusjon i Baltikum 1988 og…
Lovendring påvirker kor
Som mange av dere sikkert har fått med dere inntrådte det en del endringer i arbeidsmiljøloven med ikrafttredelse den 1. juli 2015.
Endringene kom innenfor reglene for midlertidige ansettelser, aldersgrenser og arbeidstid. Her er en kort orientering om de endringene som kanskje er mest aktuelle for kor. Nøl imidlertid ikke med å kontakte meg hvis dere har ytterligere spørsmål til lovendringene.
Fra og med 1. juli er det nå mulig å ansette noen på såkalt «generelt grunnlag». Dette innebærer at dere ikke trenger noen begrunnelse for å ansette noen midlertidig, i motsetning til reglene som gjaldt før lovendringen. Det er med andre ord nå lov å ansette noen for en kortere periode som et prøveprosjekt. Så kan dere fritt velge om dere vil videreføre ordningen ved å ansette vedkommende i en fast stilling. Slik midlertidig ansettelse på «generelt grunnlag» kan skje for en periode på ett år. Det bør videre fremgå klart av ansettelsesavtalen at vedkommende er ansatt på vilkårene etter aml. § 14-9 (1) bokstav f).
Merk at dersom avtalen avbrytes uten å ansette vedkommende i en fast stilling, får arbeidsgiver en karantene på ett år for ansettelser med arbeidsoppgaver «av samme art».
Det er også en kvotebegrensning på hvor mange midlertidige ansatte arbeidsgiver kan ha på «generelt grunnlag». Kvoten er på maksimalt 15% av arbeidsstokken, dog slik at arbeidsgiver alltid kan ha én midlertidig ansatt på «generelt grunnlag».
For å få gjennomført ovennevnte lovendringer måtte det skje en liten politisk hestehandel. En del av det som regjeringen måtte «gi» for å få gjennom lovendringen, var bl.a. at for vikariater har arbeidstaker nå krav på fast ansettelse når de har vært midlertidig ansatt i 3 år.
Det skjer ingen endringer hva gjelder innleie og bruk av konsulenter, eks. dirigenter som er selvstendig næringsdrivende.
Noe overraskende er det at aldersgrensen for oppsigelsesvernet er økt fra 70 til 72 år, da både NHO og LO var imot denne lovendringen. Verd å merke seg er at det fortsatt er lov å ha bedriftsinterne aldersgrenser, dog ikke lavere enn 70 år.
Avslutningsvis vil jeg neven at reglene for arbeidstid er gitt større fleksibilitet, selv om maksimalgrensene ikke er endret.
This Post Has 0 Comments