skip to Main Content

Når noen følger strømmen

Strømming av korøvelser har gjort entre med brask og bram. Strenge smittevernstiltak gjør at vi ikke alltid kan forvente at koristene stiller fysisk til øvelsen, og vi ønsker jo selvsagt at de der hjemme skal ha mulighet til å være inkludert i korets aktiviteter så godt det lar seg gjøre.

Mange kor har hatt en stupbratt læringskurve når det kommer til å tilegne seg ny teknisk kompetanse i år, og dette vil kanskje forandre måten vi øver også etter at smittesituasjonen har stabilisert seg. Vi hører for eksempel om kor som opplever mindre skravling og mer fokus på de øvelser der det strømmes, og at lagrede øvelser fungerer som gode øvingsverktøy. 

Hvilken kanal skal vi velge?

Utviklingen av digitale møteplasser har eksplodert siden pandemien startet. Plattformer som Zoom og Teams ble prøvd ut av mange kor under nedstengingen når alle var hjemme. Når det kommer til å strømme fysiske øvelser er kanskje det enkleste å bruke sosiale plattformer som YouTube og lukkede grupper på Facebook. Ikke minst med tanke på at dette er kanaler som mange er vant til å bruke fra før. 

– Som dirigent har det blitt mer «ufarlig» å bli filmet gjennom denne perioden, sier Leirets damers dirigent Heidi Granlund.

Better done than perfect

Koret Leirets damer var raske på labben etter nedstengingen i mars 2020. De brukte sin allerede etablerte lukkede gruppe på Facebook og kunne derfor samle koret til øvelse på nett allerede etter en uke.

– At vårt valg falt på Facebook tror jeg var helt avgjørende for at vi gjennom hele koronaperioden har hatt et formidabelt «oppmøte» på direktestrømmen som pågikk hver uke fra mars til starten av mai, sier korets leder Torunn Myhre. Nedstengingsperioden la grunnlag for nye rutiner som skulle vise seg å være nyttig også i ettertid. – Da Norge åpnet opp igjen og vi kunne møtes fysisk, fortsatte vi med å strømme alle øvelsene. Vi gjør det kun med telefon, som vi setter på et stativ med dirigenten i bilde. Vi har ingen ekstra mikrofon, men jeg har ikke får noen klager på lyd eller bilde, sier korets dirigent Heidi Granlund.

– Jeg opplever at koret har stor nytte av de lagrede øvelsene, og tror dette er noe positivt som vi kan ta med oss ut av denne pandemien, sier Granlund. Det at sangerne slapp å lære seg nye tekniske verktøy eller plattformer for å bli med på øvelse, mener Myhre var helt avgjørende. – Vi prøvde Zoom og Teams, men det ble mange klikk og hindringer – Facebook var rett og slett bare «et klikk unna», forteller Myhre.

OBS: Til dere som vurderer å bruke Facebook, så er det viktig å sjekke av at ingen sangere blir ekskludert fordi de ikke ønsker å være en del av en slik sosial plattform. Da kan YouTube være et alternativ.

Strømming som øvingsverktøy

Hvis man sørger for å lagre opptakene, så har strømmede øvelser den fordelen at sangere og dirigenter kan se øvelsen i etterkant. Det å i ro og mak få repetere vanskelige partier eller å bare sjekke hvordan det faktisk høres ut, er noe nytt og positivt for mange. Det åpner også opp for å kunne starte øvelsen på et passende tidspunkt. Harald Sletten fra Tynset blandakor, forteller:

– I snitt så er det 6-7 personer som følger med hjemmefra under selve øvelsen, men etter 1 uke er det gjerne 20-30 personer som har vært inne og sett på. Så det er ingen tvil om at dette hjelper for øvingen i etterkant hjemme.

Ekstern mikrofon

Hvis dere har mulighet for å ha en ekstern mikrofon, så øker sjansen for å gi dem der hjemme en god opplevelse av øvelsen. Hvis dere for eksempel ønsker å plassere kameraet på avstand i bakerste rekke for å gi en følelse av at man er en del av koret, så vil en integrert mikrofon fort fange opp sjenerende støy fra koret, og ikke minst vil de stemmegruppene som er lengst bort fra mikrofonen bli vanskelig å høre.

En god mikrofonplassering vil typisk være nær dirigenten slik at instruksjonene kommer tydelig frem, og balansen mellom stemmene blir jevn. Det er bare å prøve seg frem. Hvis dere for eksempel plasserer lydopptaker på toppen av et piano, så kan pianolyden bli dominerende. Da kan et enkelt notestativ gjøre jobben.

Med ekstern mikrofon trenger man å mikse video og lyd. Det finnes gratisprogram som for eksempel OBS Studio som kobles direkte via streamingnøkkel til for eksempel Facebooks livestreaming i en lukket gruppe. 

Mikrofontyper

Mange opplever at lyden som blir tatt opp fra en mobiltelefon eller laptop er god nok. Hvis dere ønsker å oppgradere, så er det lurt å sette seg litt inn hvordan de ulike mikrofontypene fungerer. Kort fortalt har vi to kategorier:

1: Kondensatormikrofon har høy følsomhet og kan følgelig plasseres med større avstand til lydkilden. Dette er mikrofontypen som passer best når du skal mikke opp koret. Sørg for et stabilt stativ, og prøv dere frem til en god plassering i rommet.

2: Dynamisk mikrofon er mer egnet for solosang eller tale enn å fange opp lyd fra flere sangere samtidig. Har dere mulighet for begge typer, så kan denne fint brukes av dirigenten for å få tydeligere lyd på instruksjonene. Eventuelt kan dere vurdere en hands free som gir dirigenten mer fleksibilitet.

Fordel ansvar

Det å fordele ansvar og ta i bruk korets interne ressurser kan være lurt. Er det noen i koret som kan lyd? Noen som har eller kjenner noen som har utstyr som kan lånes eller leies? Noen som ønsker å lære mer om strømming og vil ha glede av et slikt ansvar?

Sørg for å spørre de som sitter hjemme om tilbakemelding på hvordan det fungerer. Hør de stemmen sin? Hva ønsker de av bildeutsnitt? Fungerer det å stille spørsmål underveis i chatten? Opplever de å være inkludert, eller kanskje koret kan snu seg til kameraet å si hei med jevne mellomrom?

Ansvaret for å logge og publisere hva som blitt øvd på og hvilke beskjed som ble gitt i øvelsen, trenger ikke å ligge på dirigent eller leder. Er det noen i styret som vil ta den ballen?  Jorunn Ingelin Solberg fra koret KORET forteller at de rullerer på hvem som har ansvar for strømmingen. – Vi har en som filmer og en som følger litt med og ser til at alt fungerer. De som er hjemme chatter og forteller at de er tilstede. Det er fint å rullere på ansvaret, som jo tidligere innebar å ha med noe til kaffen.

Anna Granqvist

Redaktør for Korbladet

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.