skip to Main Content

Ode til gleden framført med stort engasjement, men innrammet av mye håpløshet

”Alle mennesker er brødre”, heter det i teksten koret synger i fjerde sats av Beethovens 9. symfoni. Dette var et radikalt budskap da de ble urframført i Wien i 1824. Men dessverre er det heller ikke i dag en selvfølge at folk alle steder i verden opplever at alle er brødre. Denne spenningen mellom budskap og virkelighet hang tydelig i lufta i sommer da et internasjonalt symfoniorkester og kor framførte Beethovens symfoni i fire palestinske byer sommeren 2018: Jerusalem, Bethlehem, Nablus og Ramallah. Arrangør var det palestinske musikkonservatoriet Al Kamandjati under ledelse av Ramzi Abrudjevan.

Ramzi Aburjevan var ungdom under den første intifadaen og var aktiv i protestaksjonene mot den israelske okkupasjonen. På denne tiden fikk han også prøve en fiolin, og det viste seg at her hadde han et talent. Han fikk støtte til å reise til Europa for å få en utdanning som fiolinist. Nå bor han deler av året i Paris og lever av å være profesjonell på dette instrumentet. Men han her ikke glemt landet sitt og folket sitt, og har vært drivkraften i å bygge opp Al Kamandjati.

Livet for palestinere i de okkuperte områdene er krevende. Okkupasjonsmakten setter store begrensninger på reising og aktivitet på mange områder. Dette rammer også kulturlivet. Forholdene de lever under gjør at mange ikke minst unge utvikler depresjon og ser ikke noen framtid. For Al Kamandjati og Abrudjevan er målet å gi unge palestinere et tilbud om å lære om musikk og lære å spille instrument. De ønsker å gi ungdom en følelse av normalt liv og med det som for oss er selvsagte og alminnelige aktiviteter som å lytte til musikk og spille og synge sammen. Da Al Kamandjati startet for en del år siden, var de de første årene i stor grad avhengige av utenlandske instruktører. Nå har de utdannet folk selv, og de fleste ledere og instruktører er palestinere.

Al Kamandjati med kor og orkester
Al Kamandjati ledet internasjonalt kor og orkester i framføring av Beethovens niende symfoni i Jerusalem, Bethlehem, Nablus og Ramallah.

I tillegg til musikkopplæring organiserer Al Kamandjati festivaler, prosjekter og konserter. Et av prosjektene har vært oppføring av alle Beethovens ni symfonier, en hver sommer. Disse prosjektene har hatt bred internasjonal deltakelse. Den siste symfonien med tilnavnet ”Ode til gleden” skulle framføres i sommer. Siden den også krever et stort kor, ble det denne gangen organisert et internasjonalt kor i Beethoven-prosjektet.

Internasjonalt kor synger Beethoven
Et kor med medlemmer fra mange land var med å synge Ode til gleden fra Beethovens niende symfoni.

Mitt kor, Radiumhospitalets kor, Coradium, kom litt tilfeldig i kontakt med Ramzi Abrudjevan for godt og vel et år siden. Vi ble invitert til å komme til Palestina og være med på Beethoven-koret. En gruppe fra koret deltok sammen med grupper fra et kor fra Sveits og et fra Frankrike i tillegg til enkeltsangere fra blant annet Østerrike, Tyskland og USA – til sammen mer enn 80 sangere. Det ble en uforglemmelig opplevelse. Først fem dager med intense øvelser i et stort beduintelt på åssiden opp mot Oljeberget rett øst for gamlebyen i Jerusalem. Deretter de fire konsertene. Mange hundre palestinere overvar dem og Beethovens gamle musikk og sangens budskap ble møtt med begeistring.

Her kan du se og høre framføringen av Beethovens niende symfoni på YouTube fra konserten i Ramalah 5. august 2018.

I tillegg til Beethoven-konsertene hadde koret vårt to egne konserter, en i det palestinske kreftsykehuset som ligger i palasset til keiserinne Augusta Victoria i Øst-Jerusalem og en i flyktningeleiren Aida i Bethlehem.

Corradium på besøk på sykehus
Coradium – Radiumhospitalets bedriftskor – hadde også en konsert på et kreftsykehus i Øst-Jerusalem.

Etter turen til Palestina i sommer har Coradium fulgt opp kontakten med Ramsi Abrudjevan og Al Kamandjati. Vi vurderer nå nye samarbeidsprosjekt som involverer korsangere og palestinske musikere.

Per Magnus Mæhle

Kormedlem i Coradium - Radiumhospitalets kor.

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.