skip to Main Content

Øvingsfiler fra A-Å

Den digitale revolusjonen har også nådd korene, det utvikles stadig flere og bedre verktøy for å effektivisere og forbedre innøving av stoff. 

Mange synes det er greit å få øvingsfiler når nye sanger skal læres inn, og fordelene med å bruke gode lydfiler er mange. Det gir sangerne mulighet til å øve inn sin egen stemme i eget tempo og man frigjør verdifull tid på øvelsen til å jobbe musikalsk istedenfor å terpe stemmer. Lydfilene kan man lytte til når man går tur med hunden eller i bilen på vei til jobb. Kvaliteten på dataprogrammer og apper blir stadig bedre, og de blir mer intuitive å bruke. Dette åpner for at flere kan lage øvingsfiler uten at det nødvendigvis trenger å være så komplisert. At flere i koret kan trå til og lage øvingsfiler kan være en fin avlastning for dirigenten eller den i koret som vanligvis tar på seg jobben. Et viktig aspekt ved lydfiler er at de må være riktige. Noe alle dirigenter vet, er at hvis koret først har øvd inn en feil, så er de vanskelig å bli kvitt. Det kan derfor være lurt for dirigenten å kvalitetssjekke filene før de tas i bruk av koret. Det gjelder både filer som lages internt og filer dere får tak andre steder.

Hva gjør lydfiler med interpretasjonen?

Ved bruk av øvingsfiler er det alltid en risiko at sangerne fester seg ved frasering, tempo og dynamikk, og at dette ikke nødvendigvis matcher hvordan dirigenten ønsker å formidle stykket. Dette bør man ha et bevisst forhold til når man velger hva slags øvingsfiler man skal bruke. Hva er en god balanse mellom egenøving og fellesøving? Fungerer det kanskje bedre for ditt kor med filer som har helt flat digital/klaverlyd enn med de som er sunget inn? Er det best at dirigenten synger stemmene med riktige pustepauser og dynamikk? Her et der bare å være litt nysgjerrig og prøve seg frem til hva som fungerer best.

Øvingsfiler på nettet

Det finnes mange ferdige øvingsfiler på nettet. Noen er gratis, andre koster en slant. Det kan være mye jobb spart på å sjekke hva som finnes før man går i gang med å lage selv. Det ligger for eksempel en god del øvingsfiler på YouTube som man kan finne med et enkelt søk.
Andre steder å sjekke er:

MuseScore

MuseScore er et verktøy som både kan brukes som notasjonsprogram for å skrive inn noter og for den enkelte korsanger når stemmene skal øves inn. Korsangeren kan installere en app på sin mobil og så velge den sangen det skal øves på fra et bibliotek. Sangeren blir ledet gjennom notebildet etter hvert som stemmen spilles av. Det er mulig å angi tempo og det er mulig å høre egen stemme sterkere enn de andre. Man kan også lage en «loop» slik at man kan øve vanskelige partier mange ganger. Musescore inneholder også en rekke gratis noter med musikk der rettighetene er frigitt. Dersom dere skal synge en gammel sang eller verk, så er det derfor stor sjanse for at den allerede ligger inn i MuseScore.

Cyberbass.com

Skal du øve inn et større kjent verk og vil ha noe enkelt, kan det være lurt å sjekke Cyberbass. Sjansen er stor for at du finner ferdige stemmefiler her. Det er gratis å bruke og du trenger ikke å logge inn eller laste ned noen app for å komme i gang. Lydkvaliteten på filene er av det enklere slaget og nettsiden bærer preg av å ha noen år på nakken, men verktøyet fungerer greit likevel. Du kan velge mellom å høre en enkelt stemme eller å høre alle stemmene.

Gå til Cyberbass.com

Choralia.net

Her finner du en stor samling gratis lydfiler som kan lastes ned og brukes til innstudering av stemmer. Du kan velge å lytte til din egen stemme sammen med orkesterlyd (der dette finnes) eller å høre alle korstemmer med din egen stemme forsterket i forgrunnen. Lyden er enkel og i tuttifilene kan det være lit vanskelig å skille stemmene fra hverandre. Men alt i alt er det en side som fungerer helt greit og gjør jobben sin.

Gå til Choralia.net

Korpedagogen.no

En norsk nettside det verdt å sjekke opp. Her finner du en mengde ferdige øvingsfiler (midi-
filer), og er du abonnent har du også mulighet til å få opp til fire musikkstykker tilrettelagt per år hvis de ikke allerede finnes i databasen. Øvingsfilene er lagd slik at den stemmen du synger kommer lengst frem i lydbildet, mens de andre stemmene er trukket tilbake i bakgrunnen.

Gå til Korpedagogen.no

Choral Practice og ScorX

Norske Choral Practice og svenske ScorX lager øvingsfiler som er innsunget av profesjonelle sangere slik at det blir en mer virkelig opplevelse. Begge har ferdige øvingsfiler for en rekke sanger og verker. Hvis det dere skal synge ikke er tilgjengelig, så kan man bestille innsynging av det man trenger. Disse programmene passer veldig godt til litt større prosjekter som er basert på mye egenøving og få samlinger.

Det fungerer slik at hver korsanger logger inn på sin side hvor sangene er klargjort med alle stemmer og i de aller fleste tilfeller med pianoakkompagnement. Du kan dempe eller høyne både de andre stemmene og eventuelt akkompagnement slik at stemmen du skal øve inn ligger foran i lydbildet. Fordelen med at det er brukt virkelige sangere, er at du også får med deg tekst, intonasjon og fraseringer. Det er ikke minst lett å bli motivert til å øve når lydfilen faktisk låter bra (en virkelig stemme høres jo bedre ut enn en digitalt generert stemme). Du kan også ved behov bestille innspilling på et annet språk. En markør på notebildet viser hele tiden hvor du er og for de fleste er dette et godt hjelpemiddel. For den som leser noter flytende og ligger foran med blikket, kan denne markøren være noe forstyrrende. Begge programmene har fått gode tilbakemeldinger fra sangere som synes de er veldig enkle og inspirerende å øve med. ScorX har i tillegg samarbeid med mange svenske noteforlag. Man kan dermed også kjøpe digitale noter gjennom ScorX.

Gå til Choral Practice og ScorX

Carus app For iOS og Android

Hvis du ønsker å høre orkester mens du øver, bør du sjekke ut denne appen. Du kan variere tempo i avspilling og framheve enkeltstemmer. Carus selger også noter.

Appen er gratis, men du betaler for de verk du bestiller. Hvert verk koster omtrent det samme som du ville betale for papirnotene fra Carus, og inneholder i tillegg til notene også øvings-
filer og innspilt musikk.

Gå til Carus app

Anna Granqvist

Redaktør for Korbladet

This Post Has One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.