skip to Main Content

Papirløst kor?

Hvordan gjøre det enklere å dele, distribuere, lese og kjøpe musikk i koret? Mulighetene innen det digitale universet er på sterk fremmarsj, så følg med i timen.

Det er mange fordeler med å ha noter på nettbrett i stedet for på papir.

  • Du har alle noter tilgjengelige til en hver tid.
  • Du risikerer ikke å glemme en note hjemme og trenger ikke å slepe en stor perm til øvelse.
  • Hvis koret ønsker å kose seg med en gammel sang som ikke skal være med på neste konsert, kan et helelekronisk kor raskt stå ferdig med noten uten en ukes forvarsel eller frenetisk leting i papirbunker.
  • Bladvending skjer lydløst.
  • Er det svak belysing i øvingslokalet har du lys i skjermen. Husk bare på konserten (hvis du har lov å bruke noter): Det er en lampe du holder i, så skru ned lyset.
  • For den som er ansvarlig for å bestille inn noter er det raskere å bestille digitalt. Postgangen kan gjerne ta litt tid, spesielt hvis man bestiller papirnoter som er fra utlandet.

Det finnes skreddersydde apper som holder orden på noter du legger inn som PDF.

OpenScore

Noter til klassiske musikkverker der opphavsretten er frigitt blir digitalisert og gjort gratis tilgjengelig i MuseScore-formatet. Det betyr at korsangere kan spille av notene på datamaskiner, telefoner og nettbrett. Sjekk OpenScore

ForScore app

(iOS og iPad) Utviklet for å vise noter i PDF-format på nettbrett. Fungerer som er et alternativ til notepermer. Du kan blant annet gjøre notater i noten direkte på nettbrettet og dele digitalt med andre i koret som bruker samme verktøy. Sjekk ForScore app

Bruker du Windows/android kan du sjekke ut Musicnotes som har mye av de samme funksjonene som ForScore app.

Hvor finner jeg digitale noter?

I dag finnes mange nettsteder hvor du kan kjøpe digitale noter. Her er noen eksempler:

Husk på…

De samme regler gjelder for digitale noter som for noter på papir; med mindre opphavspersonene har vært døde i 70 år, så må de kjøpes. Hvis du kjøper notene på papir for å skanne inn og dele digitalt, må du fortsatt kjøpe ett eksemplar per korsanger. I tillegg må koret ha Kopinor-avtale som gjør at det kan tas elektronisk kopi av originalen (dette kan dere enkelt få via Korforbundet. Les mer her. ). Noen forlag selger digitale lisenser av noter. Da slipper man å kjøpe noter på papir, men kjøper i stedet en lisens per sanger.

Deling og distribusjon

Så har vi kommet til stunden da de flotte lydfilene er laget og de digitaliserte notene ligger ferdig på maskinen til korets teknisk kyndige initiativtaker. Hva skjer så? Hvordan får vi delt dette i koret på en enkel måte, og hva må vi tenke på før vi eventuelt laster opp ting på nettet? Når stadig nye tjenester og verktøy for omsetning og deling av noter tas i bruk, så øker ikke bare kravet til kunnskap hos brukeren, men også behovet for å avklare hva som faktisk er lov – eller ikke.

Felles skylagring

Mange bruker skytjenester som Dropbox, Microsoft OneDrive eller Google Drive. Her lagres filer i en tradisjonell mappestruktur som er delt med sangerne i koret. Man kan enten lese filer direkte eller laste ned til egen telefon, brett eller PC/Mac. Programmene krever stort sett éngangsinnlogging, og er forholdsvis enkle å bruke. Hver sanger må opprette sin egen konto, og det kreves at alle i koret setter seg litt inn i programmet og er villig til å opprette en brukerprofil. Filene krever fort en del plass, så hvis det etter hvert blir mye innhold så må den enkelte kanskje betale for å utvide kontoen sin. En viktig ting å vite er at innholdet ligger i en felles mappe. Vær bevist på hvordan rettighetene fordeles, slik at dere unngår at felles filer slettes ved et uhell. Har man ikke tungen rett i munnen kan koristene også ende opp med å dele annet innhold med feil personer.

Passordbeskyttet nettsted

En vanlig måte å dele noter, tekster og øvingsfiler på er å bruke et passordbeskyttet område på korets egen nettside (med eget domene). Filene kan enten lastes ned eller spilles av direkte fra nettstedet. Dette krever at den enkelte må logge seg inn, og at koret har en datakyndig person som tar ansvar for å administrere siden, noe som tar en del tid. Fordelen er at sangerne i koret ikke kan slette filer, og at filene ikke ligger tilgjengelig for allmennheten.

Direkte distribusjon

Filer distribueres ofte direkte fra én til mange via e-post. Fordelen er at dette er enkelt og kjapt, og man er ikke avhengig av at koristene må forholde seg til passord eller å lære nye system. Ulempen er at man overlater ansvaret for å organisere filene til den enkelte sanger samt at noter må distribueres på nytt til nye sangere i koret. Du mister fort oversikten, og risikoen for at filer blir borte eller kommer på avveie øker.

Bruk av App

Enkelte program for å lese noter (som f.eks. ForScore) kan i tillegg sende noter til andre brukere direkte via appen – enten som PDF eller i filformatet for det spesifikke programmet.

Anna Granqvist

Redaktør for Korbladet

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.