skip to Main Content

Reglene for noter, framføring, Kopinor og TONO enkelt forklart

Som korsanger har man bare lyst til å synge og er ikke så motivert for å sette seg inn i en masse regler og rapporteringskrav. Derfor får dere her reglene for noter, framføring, Kopinor og TONO enkelt forklart. I tillegg får du svarene på spørsmål vi i Korforbundet ofte får om disse tingene.

Hovedreglene som alle må kjenne

Her er de viktigste reglene for medlemskor når det gjelder noter og framføring:

  • Dersom koret bruker noter, skal det kjøpes originalnoter. Det skal kjøpes like mange eksemplarer som det er sangere i koret. (Norges Korforbund har rabattavtale på kjøp av noter hos Norsk korsenter. Les mer om den her.)
  • Dersom man har behov for å kopiere fra notene (papir eller skanning), må koret inngå en avtale med Kopinor eller be om tillatelse direkte fra de aktuelle rettighetshaverne. En Kopinor-avtale gir blant annet adgang til å ta digitale kopier av notene for å lagre og dele disse for eksempel ved hjelp av e-post eller lukkede nettsider, og å kopiere for arkivering eller ta arbeidskopier på papir av notene. Medlemskor kan enkelt inngå en slik Kopinor-avtale med medlemsrabatt.  Les mer her.
  • Hvis koret arrangerer en konsert, så må det rapporteres til TONO. Men koret trenger ikke betale noe til TONO dersom billettinntektene er under 50 000,-. Det er fordi dere  er dekket av Korforbundets kollektive TONO-avtale. (Avtalen gjelder ikke framføring av musikkdramatiske verk). Les mer om avtalen og hvordan man rapporterer her.

Ofte spurte spørsmål

Hva hvis notene ikke er å få kjøpt?

Dersom koret har forsikret seg om at notene ikke er å få kjøpt lenger, f.eks. ved å kontakte forlaget, så er det lov til å kopiere noten forutsatt at koret har en Kopinor-avtale.

Er det lov til å selge originalnoter til andre kor?

Ja. Men da må koret også kaste/slette alle kopier av notene.

Hva hvis dirigenten eller andre i koret arrangerer en sang?

Det er ikke lov til å framføre eller kopiere og dele ut slike arrangementer uten godkjenning av opphavspersonene (komponist, tekstforfatter og evt. den som har laget arrangementet som det nye arrangementet er basert på). TONO kan bistå med å innhente slik tillatelse.

Hva hvis opphavspersonene er døde?

Dersom alle opphavspersonene til et verk (komponister, arrangør og tekstforfatter) har vært døde i mer enn 70 år, så er verket frigitt. Det betyr at man kan framføre det uten å rapportere til TONO og arrangere det og skrive det av uten å be om tillatelse fra noen.

Kan vi gjøre et videoopptak av koret og legge på YouTube eller Facebook?

Før du legger ut opptak av ditt kor på YouTube eller Facebook, må du innhente tillatelse fra opphavspersonene (komponist, tekstforfatter og arrangør). Dette kan gjøres via musikkforlaget som har utgitt notene eller via Nordic Copyright Bureau (NCB – e-post av.no@ncb.dk). TONO kan også være behjelpelig med kontaktinformasjon til opphavspersoner (e-post medlem@tono.no).

Dersom dere legger ut en film på nettet må dere også betale synkroniseringsvederlag til NCB. Les mer om det på denne siden.

Når man har disse tingene på plass og har publisert videoen, så kan man fritt dele lenken til dette opptaket.

Hva gjør vi med TONO-rapportering dersom det er uklarhet rundt hvem som er arrangerer konserten?

Er du i tvil om ditt kor er ansvarlig arrangør av konserten, så rapporter til TONO likevel. Det er bedre å rapportere en gang for mye enn en gang for lite.

Hva er siste frist for TONO-rapportering?

Konserter skal rapporteres innenfor det kalenderåret de er avholdt.

Åsmund Mæhle

Tidligere generalsekretær i Norges Korforbund. Bass i Kammerkoret Le Voci.

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.