skip to Main Content

Renessanse for kortreiste korturer?

Den siste tidens reiserestriksjoner har fått mange av oss til å feriere i Norge. Kanskje er du en av dem som har oppdaget og forelsket deg i nye steder her til lands?

Usikkerheten på når og hvordan det igjen er trygt å reise gjør kanskje at planlegging av nye korturer ikke ligger øverst på listen akkurat nå. Avlyse korturer, med alt det innebærer av administrasjon, forsikringssaker og motivasjonstap, ligger fortsatt friskt i minnet hos mange. Men vi trenger korturen, kanskje mer nå enn noensinne. Å reise på tur sammen er fantastisk for fellesskapet, vi får tid til å gå i dybden musikalsk, komme bort fra hverdagen, bli kjent med nye og gamle medlemmer og kanskje klekke ut noen revolusjonære ideer sammen i baren etter at middagen er inntatt. Trenger vi å pakke oss inn på et fly og dra langt av gårde for å oppleve dette? Ikke nødvendigvis. Det å dra på eksotiske utlandsturer regelmessig har ikke vært hverdagskost for kor hvis vi går litt tilbake i tid. Det å leie en buss og besøke koret i nabobygda kan fort bli en like samlende og positiv opplevelse for koret som en tur til Roma. Især nå som mange kor har fokus på komme i rute med økonomi, kormedlemmer, synge seg varme og finne tilbake til hverandre, vil en tur med lavere terskel kunne gjøre jobben. 

Skjulte skatter                                        

Norge er et fantastisk land med spektakulære naturopplevelser, grotter med akustikk som gir hakeslipp og steder vi kan finne ro. Korbladet har spurt Trond Olav Paulsrud, som har lang erfaring med å arrangere korturer, hva han tenker om Norge som reismål for kor. – Vi har sett over litt tid at ønsket om å reise i Norge er økende, og pandemien har opplagt fungert som akselerator for denne trenden. Det er særlig tre grunner til at vi nordmenn vil reise mer i eget land:  

  1. Vi vil spille på lag med miljøet 
  2. Vi ønsker å være mer fysisk aktive når vi reiser   
  3. Vi har gjenoppdaget landet vårt 
Visste du at Bodø er Europeisk kulturhovedstad i 2024? Et helt år dedikert til kultur, med naturen som hovedscene, vil kunne by på mange mulighet for store opplevelser. Bilde: Janicke Hansen / Let’s get lost

Norges-renessansen er uttrykk for mer enn fjell og li og fjord, fortsetter Trond Olav. Det har over litt tid foregått en by- og stedsutvikling som vi nå har fått opp øynene for. Regionsbyene har i løpet av de siste årene blitt mer urbane og attraktive. Samtidig tar du pulsen på dem i løpet av noen dager. Ta Bodø som et eksempel; en kul by med et herlig driv. Kulturlivet er inspirerende, matfatet er fantastisk, de aktive naturopplevelsene er rett rundt svingen og folka er ujålete og gjestfrie. For ikke å glemme kortradisjonene: De står fjellstøtt i byen og omegn. Så her er det muligheter for både egne konserter og samarbeidsprosjekter med lokale kor.  

Bergen brygge
Med over 60 festivaler og et stort antall konserter har verdensarvbyen Bergen mye å by på for reise- lystne kor. Bilde: Colourbox

Mindre smaker mer

Ønsket om å bli mer måteholden og bærekraftig gjør at mange ønsker å reise her hjemme, helst med tog. De tre store – Oslo, Bergen og Trondheim er i så fall klokkerene alternativer, sier Trond Olav. Bergensbanen over Hardangervidda, opp på platået til Finse (1222 meter over havet) er en spektakulær opplevelse i seg selv. I begge ender får du strålende opplevelser: Bergen, den gamle hansabyen, med verdensarv, trange smau, hipsterkaféer, rufsete historier, fjorder og fjell. Oslo, med nye bydeler, (is)bading i sentrum, øyene i fjorden, mat, musikk og museer som inspirerer enhver globetrotter. Storbyene har også mange flotte konsertlokaler å by på, det å lage musikk i et rom med riktig god akustikk er et løft for sjelen. 

Vippa foodcourt
Har du ikke vært i hovedstaden på en stund vil du få bakoversveis. Bjørvika og Vippetangen pulserer av nytt liv og fremoverlent arkitektur. Opplev gjerne Oslo fra sykkelsetet. Bilde: Tjodunn Dyrnes/@smakenavoslo

Ja, de penga… 

Norge er og blir et høykostland, og spesielt i høysesong er det dyrt med reise og opphold, selv for oss nordmenn. Prisene er ofte høyere fra midten av juni til september og i skoleferiene, så hvis det er mulig å legge turen til skuldersesongene kan det være penger å spare. Samtidig er det mindre folksomt på attraksjoner og spisesteder. 

Hvis korkassen er slunken etter nedstengingene går det også an å tenke helt annerledes. Hva med å finne et vennekor og besøke hverandre? En av undertegnedes hyggeligste korturer var en helt nedstrippet utveksling der kor 1 besøkte kor 2 og byttet på neste år. Sangerne bodde hjemme i gjesterommene til hverandre, hadde konsert med tre felles sanger og fest i grendehuset etterpå. Det å overnatte og spise frokost hjemme hos folk vi ikke kjenner er kanskje litt utenfor komfortsonen for oss moderne skandinaver, men det ga hele turen en spesielt varm, ujålete og vennskapelig vri. Det var også samlende og fint som vertskor å få planlegge et hyggelig opplegg og vise gjestene de skjulte perlene i lokalmiljøet. Anbefales. 

Det enkleste 

Vi får heller ikke glemme at det finnes mange muligheter å hive seg på arrangement som allerede finnes der ute. Norge har mange flotte korfestivaler, sangerstevner, konkurranser og felleskonserter som det er mulig å være med på uten å måtte arrangere alt selv. Noen av disse finner du på norgeskartet (side 26), og nederst på kor.no har du en mer utfyllende liste. Det går også an å spørre reisearrangører som spesialiserer seg på korturer om hva som rører seg utenfor Korforbundet. 

Lykke til, og god tur! 

Anna Granqvist

Redaktør for Korbladet

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.