Sensur eller frihetskamp? Bli med på en tidsreise fra Norge på 1940-tallet, gjennom den syngende revolusjon i Baltikum 1988 og…
Sang må ikke kunne velges bort i skolen og i lærerutdanningen

Hva har kunnskapsministeren gjort for å sikre sangens plass i skolen? Dette spørsmålet stilte stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg i Stortinget 8. oktober. Det er et betimelig spørsmål.
Av Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges Korforbund
og Jarle Flemvaag, leder for Krafttak for sang
«Sang er et uttrykk for kulturen vår – og bygger bro», sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner på Skolenes sangdag 12. juni i år ifølge nettavisen Ballade. Og han fortsatte: «Det skal synges mye, og min klare oppfordring til skolene er at det bør synges mer». Da er vårt spørsmål: Hvorfor gjør han da ingenting konkret for å sikre sangens plass i skolen? Hvorfor bruker han ikke noen av de virkemidlene han har til rådighet?
Systematiske studier viser at det synges stadig mindre i norsk skole. Krafttak for sang og Musikk i Skolen har vært ute i 90 skoler med sang- og skoleutviklingsprogrammet Syngende skole, og de ser at det synges mindre og mindre i skolen. Observasjonene tyder på at det synges lite etter 2. klasse og at repertoarvalget er tilfeldig.
Her er noe av det vi mener Jan Tore Sanner kan gjøre for å styrke sangen i skolen:
1. Gjennomføre et kompetanseløft innenfor sang for dagens og morgendagens lærere
En lærer som ikke selv har fått undervisning i sang, vil neppe velge å bruke sang i undervisningen. Ved å gi lærerne kunnskap og trygghet til å lede sang, skapes det mer sang i skolen. Vi må også sørge for at lærerstudenter får et minimum av opplæring i estetiske fag generelt og i sang spesielt. Siden 2003 har det vært mulig for lærerstudenter å gå gjennom hele studiet uten noen opplæring i praktiske og estetiske fag. Selv i den nye femårige lærerutdanningen kan studentene gjennomføre studiet uten en eneste time i estetiske fag. Slik kan det ikke fortsette. På 50-tallet var musikk og korsang obligatorisk for alle lærerstudenter til tross for at lærerutdanningen bare var toårig. Sangen må inn igjen i lærerutdanningen.
2. Innføre kompetansekrav for musikklærere
Bare 40 prosent av musikklærerne i barneskolen har utdannelse i faget. Bare 25 prosent har ett års musikkutdannelse eller mer. Hvorfor stilles det kompetansekrav for lærere som skal undervise i norsk, engelsk og matematikk, mens det ikke kreves en eneste time i musikkutdanning for de som skal undervise musikk?
3. Gi sangen den rettmessige plassen i læreplanene
Kunnskapsministeren er opptatt av at lærerne skal ha frihet til å velge metode og vil ikke tvinge dem til å bruke sang i undervisningen. Men sang er mye mer enn en metode som lærerne kan velge eller vrake. Sang er en grunnleggende måte å uttrykke seg på gjennom et instrument som vi alle bærer med oss hele tiden. Vi har gjennom alle tider brukt sang ved de viktige begivenhetene i nasjonen og i enkeltmenneskers liv. Vi vet at gode sangopplevelser i unge år legger grunnlag for sangglede resten av livet. Derfor må sang ha sin rettmessige plass i læreplanene.
I forslaget til ny norsk-læreplan som var ute på høring, var sang fjernet helt. Etter mange høringsinnspill, demonstrasjoner og debatter kunne kunnskapsminister Sanner i begynnelsen av oktober fortelle at sang er tatt inn igjen noen kompetansemål i forslaget som nå ligger til behandling. Det er svært gledelig. Vi håper sangen også får en mer fremtredende plass i læreplanen for faget musikk.
4. Gi lærerne gode verktøy
Mye av sangen som skjer i skolen i dag er basert på tilfeldige YouTube-klipp. Vi mener skolene må sikres tilgang til repertoar gjennom læringsmateriell av høy kvalitet og ta det i bruk. Dette vil gjøre lærerne bedre i stand til bringe sangen tilbake i skolehverdagen.
Halvhjertet strategi
I august kom regjeringen endelig med sin strategi for praktiske- og estetiske fag. Det er dessverre en halvhjertet strategi. Et lysglimt er det at det skal vurderes å innføre eksamen i faget musikk. Det vil i så fall styrke fagets status. Så får vi se om forslaget faktisk blir gjennomført.
Sang er balsam for hjertet og næring for sjela, sa Tove Karoline Knutsen en gang. Det er helt sant. Men sang er mer enn det: Sang er også viktig for fellesskap, kulturarv, identitet og er en kilde til læring. Sangen er for viktig til at den skal kunne velges bort i skolen.
En forkortet versjon av dette debattinnlegget stod på trykk i Dagsavisen 22. oktober 2019
This Post Has 0 Comments