skip to Main Content

Skal koret rapportere til TONO?

Mange i kormiljøet er kanskje usikre på hvordan kor skal forholde seg til TONO. Skal man rapportere? Skal man betale TONO for fremføringer? Hvordan henger det hele egentlig sammen?

TONO er eid og styrt av komponister, tekstforfattere til musikkverk og musikkforlag. Vi er leddet mellom disse og alle som bruker deres musikkverk offentlig. På vegne av rettighetshaverne gir vi tillatelse til fremføring av beskyttet musikk mot et vederlag som vi betaler videre til rettighetshaverne.

Beskyttet musikk

TONOs repertoar omfatter verkene til 27 000 norske rettighetshavere, samt verkene til opp mot fire millioner rettighetshavere i utlandet. TONO forvalter verdensrepertoaret av beskyttet musikk innenfor Norges grenser. Musikk er beskyttet i 70 år etter opphavspersonens død. Det er dermed et enkelt regnestykke hvis man skal undersøke om verk forvaltes av TONO eller ikke.

Vederlag som medlemsfordel

Kor som er medlemmer av Norges Korforbund trenger i utgangspunktet ikke å inngå egne TONO-avtaler og betale vederlag direkte til TONO ettersom forbundet har inngått en sentral avtale med TONO på vegne av medlemskorene. Vederlaget dekkes av medlemskontigenten. Det finnes likevel ett unntak: Har en konsert mer enn 50 000 kroner i brutto billettinntekt dekkes det ikke av avtalen. Da skal koret betale 3 prosent av brutto billettinntekt i vederlag direkte til TONO.

En ting må kor uansett alltid huske på: Når kor arrangerer en konsert, skal det rapportere til TONO, slik at vi kan avregne vederlag til riktig komponist. Dermed bidrar rapporten og vederlaget til at komponister kan skape ny musikk.


Slik rapporterer du

Du kan rapportere til TONO ved å besøke www.tono.no/kunder/konsert-underholdning og laste ned rapporteringsskjema, som fylles ut og sendes TONO per post eller e-post. Du kan alternativt fylle ut det elektroniske skjemaet på nevnte nettside og legge ved repertoarliste som PDF- eller Word-dokument.

Er du usikker, kontakt oss på marked@tono.no eller ved å ringe på 22 05 72 00

 

Willy Martinsen

Kommunikasjonssjef i TONO

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.