skip to Main Content

Slik får du videoen til å fly

Vil du lage blest om koret? Da er det lite som kan konkurrere med en knakende god video i sosiale medier. Her kommer tolv tips til hvordan få det til.

Opptaket:

1. Lag videoer med teknisk god kvalitet. Pass spesielt på at lysforholdene er gode. Sørg for at kamera holdes stabilt under opptak.

2. Prøv å filme fra ulike vinkler. Våg å ta plass i rommet, «gjør det skikkelig», ikke vær sjenert. Ta flere opptak hvis noen skal si noe rett i kamera. (Det første opptaket er sjeldent det beste.)

Filmer du med mobil? Kjøp gjerne en mobilholder som kan festes på et vanlig kamerastativ. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

3. Du har 2-3 sekunder på å fange oppmerksomheten til de som ruller nedover Facebook-feeden sin. Hvis det «skjer noe» i bildet, kommer flere til å stoppe opp enn hvis du har et helt statisk bilde av noen som står stille og synger. Derfor: Beveg kameraet eller zoom – med langsomme, stødige bevegelser.

4. Pass godt på korets omdømme. Kjør kvalitetskontroll på det musikalske nivået i opptaket. Be dirigenten om å høre gjennom og godkjenne videoen. Skriv gjerne i konsertprogrammet at ifølge Åndsverkloven er det ikke lov for publikum å publisere videoopptak fra konserten. Da unngår du at noen deler videoopptak der koret gjør et dårlig inntrykk.

Redigering:

5. 20-30 sekunder er en fin lengde på en Facebook-video. Det enkleste er å redigere videoer direkte på mobilen. Både iMovie og Perfect Video er apper som er enkle og intuitive å bruke. Quik er en annen morsom videoapp som setter sammen bilder og videoklipp for deg.

6. Hvis du vil ta videoene dine opp til neste nivå, redigerer du på pc/Mac. Adobe Premiere er det mest populære videoredigeringsprogrammet. Det tar en del tid å lære seg å bruke Premiere godt.

Teksting:

7. Det er svært viktig å tekste videoer som deles på Facebook. Husk at ca. 90 prosent av de som ser videoen din, har ikke på lyd (selv om du skriver Slå på lyden). Sørg for at videoen din gir mening for dem likevel. Da får du bedre spredning.

8. Du kan lage undertekster i videoappene, eller du kan laste opp videoen din til YouTube og tekste den der. Etterpå laster du ned tekstfilen, og laster den opp til Facebook. Her finner du en god oppskrift på hvordan du gjør dette.

I sosiale medier:

9. Ikke del en YouTube-lenke på Facebook, da får du mye dårligere spredning. Last heller filmen opp i Facebook og Instagram.

10. Velg riktig startbilde. Når du laster opp en fersk video, får du muligheten til å velge et bilde – en thumbnail – som vises når publikum ser din Facebook-post. Vær nøye på å velge et bilde fra videoen som umiddelbart fanger publikums interesse. Ta gjerne et bilde selv, og last det opp manuelt. (Det trenger ikke være et skjermbilde fra videoen.)

11. Publiser om kvelden, gjerne mellom 19.30 og 20.30 på Facebook. På Instagram kan du poste senere på kvelden. Det er lurt å bruke «Planlagt innlegg»-funksjonen. Da kan du lage klar videoen på et tidspunkt som passer for deg, samtidig som publiseringen skjer på det tidspunktet som gir best spredning. (NB: Planleggingsfunksjonen er bare tilgjengelig for sider, ikke privatpersoner.)

12. Alliér deg med de andre i koret. Fortell at i kveld klokken 19.41 kommer videoen fra konserten vår på Facebook, og forklar dem hvor viktig det er at de deler, liker og/eller kommenterer så fort som mulig etter publisering for at spredningen skal bli god. Hvert minutt teller. Den første halvtimen er kritisk, og de første 15 minuttene er spesielt avgjørende. Fortell at delinger og kommentarer gir mye mer drahjelp enn reaksjonsklikk, og at reaksjonsklikk (hjerter/wow/trist etc.) gir mer drahjelp enn vanlige likerklikk. Hvis de deler videoen er det lurt at de skriver noen ord – da vil de få mye større engasjement fra vennene sine.

Kanskje det passer å publisere videoen i forbindelse med en øvelse, slik at alle kan engasjere seg med én gang? Et kor har et uendelig stort, naturlig nettverk. Hvis korsangerne engasjerer seg, kan videoen fort bli synlig i nyhetsstrømmen til flere tusen personer. Lykke til!

Ragnhild Helena Aadland Høen

Kommunikasjonsleder for MF vitenskapelig høyskole. Tidligere kommunikasjonsrådgiver i Norges Korforbund.

This Post Has One Comment

  1. Interessante og mange nyttige tips, men for å mestre oppsummerte punkter kan en ikke være del av koristene, men heller aktiv film regissør.
    Redigeringsprogramet jeg bruker, og har brukt de siste ca. 15 årene heter Pinnacle, (versjon 21) og er helt utmerket for redigering, teksting og lydmixing, men programmet er best egnet for stasjonær pc.
    Mvh. Jan Andreassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.