Med tilrettelegging/arrangement av sanger menes i denne artikkelen en bearbeiding og/eller tilpasning av et åndsverk slik at det typisk passer…
Konserter, videoer og lydfiler på nett – hva må du huske på
En del kor vurderer nå å arrangere konserter som strømmes direkte på nettet. Andre ønsker å synge inn videoer som de kan dele med sitt publikum. Dette er jo en flotte måter å holde sangen i gang selv om konserter må avlyses. Koret får noe å øve fram til og publikum får gleden av den flotte korsangen. Det er flere ting å være oppmerksom på når det gjelder det å legge ut videoer, konserter og lydopptak på internett. Her er noen tips.
Teknisk plattform
Det er enkleste er å strømme konserten i et sosialt medium som Facebook eller YouTube. Dere må ta stilling til hva slags teknisk kvalitet dere ønsker på sendingen. Dette kan være en vanskelig avveining. Dere vil jo gjerne at de som ser på skal få et godt inntrykk av koret. Et spørsmål er om dere vil ha flere kameraer som mikses sammen. Et annet spørsmål er hva slags mikrofoner vil dere bruke. (Se artikkel om kor og mikrofoner her på bloggen.) Hvis man vil gjøre det litt avansert, så finnes det egen programvare for å lage selve strømmingen, for eksempel OBS Studio. Et godt alternativ hvis man vil sette bort alt dette, er å leie inn et lokalt firma som er gode på lyd, bilder og strømming.
Betaling og billetter
Noen av de store billettportalene gjør det mulig å selge billetter/tilgang til strømmede konserter. Men disse løsningene er primært tilpasset profesjonelle aktører. De krever at man bruker en del tid på å sette seg inn i hvordan man kobler strømmingen opp mot billettportalen. En mye enklere løsning, er å strømme via Facebook eller Youtube og oppfordre tilhørerne til å gi en gave til koret via VIPPS.
Rettigheter og vederlag til TONO og NCB
Når det gjelder rettigheter og vederlag, så er det forskjell på konserter som strømmes på nett (og eventuelt blir liggende) og videoer som legges ut. I begge tilfeller er det to ting man må passe på:
- Regler og vederlag for framføringen (som håndteres via TONO) og
- Rettigheter til bruk av musikken i en film (som håndteres via NCB).
Kontaktinformasjon til TONO og NCB ligger nederst i dette innlegget.
Merk at reglene under ikke gjelder musikk som er falt i det fri, det vil si musikk der alle opphavspersonene (komponist, arrangør, tekstforfatter og eventuell oversetter) har vært døde i over 70 år.
Konserter på nett
TONO: Konserter på nettet er ikke dekket av Norges Korforbunds kollektive TONO-avtale. Nettkonserter må som andre konserter, rapporteres til TONO. Nettkonserter skal rapporteres ved hjelp av dette skjemaet (Word-dokument). Dersom dere får inntekter fra en konsert på nettet (for eksempel via VIPPS), så vil dere få en faktura fra TONO på 12 prosent av inntektene. Konsertopptak på Facebook eller YouTube som dere ikke har inntekter på, trenger dere heller ikke betale TONO-vederlag for da TONO har egne avtaler med Facebook og YouTube.
NCB: Hvis konserten bare skal vises i sanntid på nett og ikke være tilgjengelig etterpå, så trenger dere ikke tenke på NCB. Dersom konserten skal være tilgjengelig på nett etterpå, må dere betale noe som heter synkroniseringsvederlag. I forbindelse med korona-pandemien er det etablert en midlertidig ordning som gjør at dere betaler 500,- kroner for å at en konsert skal ligge ute i sju dager. Dersom konserten skal ligge på nettet lenger enn dette, så koster dette 6,05 kroner per musikksekund (pris i 2020). Dermed er det ganske dyrt å ha en hel konsert liggende mer enn en uke. En konsert på 30 minutter vil for eksempel koste 10 890,- kroner.
Video på nett
TONO: Dersom dere legger en videofilm med koret på Facebook eller YouTube, som ikke er en nettkonsert og som dere ikke tjener penger på, så trenger dere ikke betale TONO-vederlag da dette er dekket av TONOs avtale med Facebook og YouTube.
NCB: Dere må betale synkroniseringsvederlag til NCB for å få bruke musikk i en video på nett. Dette koster 8,64 kroner per musikksekund (pris i 2020). En video med koret på 3 minutter koster dermed 1555,- kroner.
Å legge ut lydfiler på korets nettside
TONO: Hvis dere bare skal legge ut et lydopptak/lydfil av koret på nettsiden deres, så skal dere betale TONO-vederlag for dette. Det er ikke inkludert i TONO-avtalen koret har gjennom Norges Korforbund. Dersom avspilling er gratis for brukeren, er vederlaget dere må betale til TONO 25 øre per strømmet musikkminutt (2020). For å gjøre en avtale med TONO om dette, så går dere til TONOs nettside for online-musikk og fyller ut skjema nederst på nettsiden.
Dere avtaler da et visst antall strømmede musikkminutter. Så må dere holde oversikt over antall strømmede musikkminutter og gi beskjed til TONO når man nærmer seg avtalt antall som er avtalt for å forlenge/avslutte lisensen.
Hvis dere får gitt ut noe på Spotify, så ordner Spotify med vederlaget til TONO og dere trenger ikke tenke mer på det.
Kontaktinformasjon til TONO og NCB
For dialog med TONO om musikk på nett, send e-post til online@tono.no.
For dialog med NCB om musikk i videoer eller konserter på nett, send e-post til av.no@ncb.dk.
This Post Has 0 Comments