skip to Main Content

Strømming av koronakonserter

En del kor vurderer nå å arrangere julekonserter som strømmes direkte på nettet. Dette er jo en flott måte å gjennomføre konserter som kanskje ellers måtte avlyses. På den måten får koret noe å øve fram til og publikum får gleden av den flotte korsangen. Det er flere ting å være oppmerksom på når det gjelder det å legge ut konserter på internett. Her er noen tips.

Teknisk plattform

Det er enkleste er å strømme konserten i et sosialt medium som Facebook eller YouTube. Dere må ta stilling til hva slags teknisk kvalitet dere ønsker på sendingen. Dette kan være en vanskelig avveining. Dere vil jo gjerne at de som ser på skal få et godt inntrykk av koret. Et spørsmål er om dere vil ha flere kameraer som mikses sammen. Et annet spørsmål er hva slags mikrofoner vil dere bruke. (Se artikkel om kor og mikrofoner her på bloggen.) Hvis man vil gjøre det litt avansert, så finnes det egen programvare for å lage selve strømmingen, for eksempel OBS Studio. Et godt alternativ hvis man vil sette bort alt dette, er å leie inn et lokalt firma som er gode på lyd, bilder og strømming.

Betaling og billetter

Noen av de store billettportalene gjør det mulig å selge billetter/tilgang til strømmede konserter.  Men disse løsningene er primært tilpasset profesjonelle aktører. De krever at man bruker en del tid på å sette seg inn i hvordan man kobler strømmingen opp mot billettportalen. En mye enklere løsning, er å strømme via Facebook eller Youtube og oppfordre tilhørerne til å gi en gave til koret via VIPPS.

Rettigheter og vederlag til TONO og NCB

Konserter på nettet er ikke dekket av Norges Korforbunds kollektive TONO-avtale. Nettkonserter må som andre konserter rapporteres til TONO. Nettkonserter skal rapporteres ved hjelp av dette skjemaet (Word-dokument). Dersom dere får inntekter fra en konsert på nettet (for eksempel via VIPPS), så vil dere få en faktura fra TONO på 12 prosent av inntektene. Dersom dere ikke har inntekter fra konserten, så er vederlaget til TONO 300,- kroner.

Dersom konserten skal ligge tilgjengelig på nettet etterpå, så må dere i tillegg betale noe som heter synkroniseringsvederlag. I forbindelse med korona-pandemien er det etablert en midlertidig ordning fram til 31. desember 2020 som gjør at dere betaler 500,- kroner for å at konserten skal ligge ute i sju dager. Dersom konserten skal ligge på nettet lenger enn dette, så må dette klareres på forhånd med Nordisk Copyright Bureau (NCB) og det er dyrere. Du finner mer informasjon på denne nettsiden hos NCB.

Tilgjengeliggjøring av opptak på korets nettside

Hvis dere bare skal legge ut et lydopptak av koret på nettsiden deres, så skal dere betale TONO-vederlag for dette. Det er ikke inkludert i TONO-avtalen koret har gjennom Norges Korforbund. Dersom avspilling er gratis for brukeren, er vederlaget dere må betale til TONO 25 øre per strømmet musikkminutt (2020). For å gjøre en avtale med TONO om dette, så går dere til TONOs nettside for online-musikk og fyller ut skjema nederst på nettsiden.

Dere avtaler da et visst antall strømmede musikkminutter. Så må dere holde oversikt over antall strømmede musikkminutter og gi beskjed til TONO når man nærmer seg avtalt antall som er avtalt for å forlenge/avslutte lisensen.

Hvis dere får gitt ut noe på Spotify, så ordner Spotify med vederlaget til TONO og dere trenger ikke tenke mer på det.

Åsmund Mæhle

Generalsekretær i Norges Korforbund. Bass i Kammerkoret Le Voci.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.