skip to Main Content

Styrkedrikk for eldre

Kjenner du noen eldre som sitter mye alene med sammensunket kropp, pilleeske og sorte tanker? Napp dem opp fra godstolen, og ta dem med til det lokale seniorkoret. En mer helbredende gave kan du neppe gi.

Aslaug Knutsen fra Regnbuen seniorkor i Holmestrand mistet mannen for 20 år siden. Sorgen kommer alltid å være der, men det å begynne i kor har vært med på å bringe ny glede og mening inn i livet. Dette er med på å veie opp for det vonde
Aslaug Knutsen fra Regnbuen seniorkor i Holmestrand mistet mannen for 20 år siden. Sorgen kommer alltid å være der, men det å begynne i kor har vært med på å bringe ny glede og mening inn i livet. Dette er med på å veie opp for det vonde

Som korsangere opplever vi at både fysisk og mental helse trimmes. Vi må opp og stå, løfte hode og brystkasse slik at lungene fylles med luft. Det å bruke pusten aktivt er med på å løfte kroppen og motvirker at man synker sammen i brystkassen. Aktiv pust fungerer også som massasje på fordøyelsessystemet og får satt i gang treige mager. Samtidig letter det fysiske spenninger og frigjør energier i kroppen. Helsemessig er det altså mange fordeler for eldre ved å finne seg et kor.

Godt for sjelen

Mange eldre føler seg ensomme, venner forsvinner og familien har nok med sitt eget. Kontaktnettet blir fort litt innskrenka, samtidig som man aldri har hatt mer tid til å være sosial enn nå. Det å synge i kor er sosialt, du er en del av et felleskap og har en viktig rolle i en gruppe. Det å uttrykke seg musikalsk og følelsen av mestring når man får det til, gir et godt kikk.

Du er for gammel

Det er ikke uvanlig at korsangere opplever å bli skviset ut av koret sitt når de blir eldre. Det å ikke være god nok og miste en del av et fellesskap man kanskje har levd med i lang tid, kan gå på selvbildet løs.

For den som ikke lar seg knekke, er det mye å vinne på å finne seg et nytt kor. For noen kan det lokale seniorkoret være midt i blinken; lista ligger gjerne litt lavere, du er velkommen til å synge så lenge du selv ønsker uten å føle press fra dirigent og medkorister om å være på topp til enhver tid. Her kan du senke skuldrene.

Demens og korsang

I koret får vi lov til å glemme vår sykdom for en stund og nyte samværet. Forskning tyder på at sang og samvær har positiv virkning hos demente, og at musikk kan bidra til å styrke hukommelsen og de kognitive ferdighetene. Nationalt Videnscenter for Demens i Danmark beskriver på sine hjemmesider hvordan musikk kan lindre psykiske symptomer og utagerende adferd. Grunnen til at svært demente kan synge med i en sang, er at demens rammer andre deler av hjernen enn musikkhukommelsen. Et menneske som ellers kan ha vanskelig å minnes hva som skjedd i dag eller finne ordene i en samtale, kan gjerne huske sanger på korøvelse. Kjente sanger vekker minner og følelser til live, som ellers kanskje ikke er så lett å få tilgang til. (se artikkel)

Det hjelper ikke å kun sette på musikk på rommet til den demente (noe som jo kan høres forlokkende enkelt og billig ut fra en samfunnsøkonoms side). Vi må være aktivt sammen om å synge, spille eller nynne for at musikken skal ha virkning. Derfor er en satsing på aktive, inspirerende seniorkor viktig både for samfunnsøkonomien og for den enkelte.

Korforbundet satser på seniorkor

- Noen her er mer ensomme enn andre, uansett er dette er et godt sted å komme, sier Knut Gråthen fra Regnbuen seniorkor, som her får instruks fra dirigenten. - Dette er en hyggelig gjeng. Kanskje vi bare blir hyggelige fordi at vi er her? Kanskje vi ikke er så hyggelige når vi er andre steder? Koret gjør noe med oss alle sammen, sier Knut ettertenksomt.
– Noen her er mer ensomme enn andre, uansett er dette er et godt sted å komme, sier Knut Gråthen fra Regnbuen seniorkor, som her får instruks fra dirigenten. – Dette er en hyggelig gjeng. Kanskje vi bare blir hyggelige fordi at vi er her? Kanskje vi ikke er så hyggelige når vi er andre steder? Koret gjør noe med oss alle sammen, sier Knut ettertenksomt.

Vårt mål at det skal finnes tilbud om seniorkor i hele Norge. For å få til det trenger vi:

  • Å utdanne flere folk til å lede seniorkor.
  • Tilby kurs og informere om kurs spesielt rettet mot seniorer
  • Å spre kunnskap om fordelene med seniorkor slik at etterspørselen øker på grasrotnivå. Etterspørsel trigger gjerne til handling, og vi vet det er mange resurssterke mennesker der ute som kan gjøre en stor forskjell i nærmiljøet sitt.

Korforbundet har fra 2017 innført halv medlemskontingent for seniorkor.

Les mer på kor.no/senior

Anna Granqvist

Redaktør for Korbladet

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.