skip to Main Content

Syng i skolen!

Før sommeren ulmet det blant sanginteresserte og korfolk i Norge: Nok en gang var sang foreslått fjernet fra en læreplan i skolen. Denne gangen gjaldt det læreplanen i norsk. For oss i Norges Korforbund var dette dråpen som fikk begeret til å flyte over, og vi tok initiativet til et opprop og en aksjon foran Stortinget.

Aksjonen foran Stortinget 12. juni 2019. Foto: Endre Lohne

Undersøkelser har vist at det synges mindre i skolen enn før. Det er flere årsaker til dette: En grunn er at harde fag som matematikk og naturfag har blitt prioritert. En annen at sang har blitt nedprioritert i lærerutdanningen. Da moren min gikk på toårig lærerskole på 50-tallet, så lærte alle lærerstudenter å lede og akkompagnere sang, og alle måtte synge i kor. Nå er lærerstudiet på fem år, og bare studenter som aktivt velger det, får opplæring i sang og musikk. Resultatet er at mange lærere ikke kan lede sang. Mer enn 40 % av skolene ikke har fagutdannede lærere til å undervise i musikkfaget.

Nå i august la regjeringen endelig fram sin plan for styrking av de praktisk-estetiske fagene i skolen. Det er flere gode tiltak der, blant annet vil de vurdere å innføre eksamen i musikk etter ungdomsskolen. Det vil styrke fagets status. Men vi er skuffet over at det ikke innføres et kompetansekrav for musikklærere.

Sang er en grunnleggende måte å uttrykke seg på, og stemmen er et instrument vi bærer med oss hele tiden. Gode sangopplevelser i skolen skaper grunnlag for sang hele livet. Derfor vil vi i Korforbundet kjempe videre for sangens plass i skolen.

Her finner du oppropet om sang i skolen fra 34 organisasjoner.

Åsmund Mæhle

Tidligere generalsekretær i Norges Korforbund. Bass i Kammerkoret Le Voci.

This Post Has 0 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.