skip to Main Content

Vi trenger kulturbærere nå og i fremtiden!

Når det varsles om nedleggelse og kutt i antall studieplasser ved Musikk, dans- og dramalinjer ved videregående skoler i Vestfold og Telemark så er det vanskelig å tro at det virkelig er der fylkeskommunepolitikerne ønsker å bruke sparekniven. Argumenter for å beholde disse studieplassene er mange, og støtteerklæringene har vært massive. Med en så bred støtte i befolkningen så er det all grunn til å anta at verdien for de elevene som går der er stor. Og ikke minst så er de store ringvirkningene som oppstår etter at elever har gått disse retningene svært viktige! En studieretning som gir elevene grunnlag til å utdanne seg videre innen musikk- dans og dramafaget ønsker man å redusere og i verste fall ta bort. Det er helt uforståelig. Å tro at vi skal kunne få musikere, dansere og skuespillere i toppsjikte uten å legge til rette for det som trengs før de kan starte på en høyere utdanning er å tro på noe helt usannsynlig. Det er svært få som i dag livnærer seg som musikere, dansere eller skuespillere som har kommet dit de er uten å ha fått den fantastiske muligheten det er å gå på en 3-årlig videregående skole som tar vare på, utvikler og motiverer til å gå videre på denne veien som er smal nok som den er.

Vi trenger flere kulturbærere som i fremtiden kan gi videre disse kunstartenes egenart. Å legge til rette for at vi som mennesker skal få utøve, delta og oppleve det som ikke kan måles og telles, det man ikke kan settes dobbelt sterk under, det skal nedprioriteres! Det er bare ufattelig og trist og i det hele tatt ta inn over seg et slikt forslag. Vi trenger flere arenaer hvor mennesker møtes over noe som er større enn dem selv, ikke færre. Nettopp disse arenaene må vi ivareta i en verden som kan oppleves som kaldere og mer kynisk. Dersom dette forslaget om nedleggelse og kutt går gjennom så kuttes mulighetene for vekst på et felt som ikke kan bygges opp igjen på veldig kort tid. Å kutte tar kor tid, å bygge opp og ivareta er en kontinuerlig jobb.

Dette er et veivalg. At man skal spare og få effektive løsninger er i seg selv ikke nødvendigvis en dårlig ting, men når man kutter røttene til noe som har så mange forgreninger ut i vårt samfunn så er det noe som er skaper en voldsom disharmoni i et bredt lag i samfunnet. Vi ber om at fylkeskommunepolitikerne vurdere dette i lys av hvordan et samfunn uten kulturbærere på alle plan vil se ut. Det vil ikke vokse grener på et tre uten røtter.

Styret i Norges Korforbund Vestfold og Telemark

Wenche Helgesen, distriktskonsulent i Norges Korforbund Vestfold og Telemark, dirigent for Vestfold Operakor, sangpedagog og tidligere elev ved musikklinja ved Sandefjord videregående skole

Wenche Helgesen

Musikkfaglig distriktskonsulent i Norges Korforbund Vestfold og Telemark, sangpedagog og dirigent for Vestfold Operakor.

This Post Has One Comment
  1. fint innlegg, du nevnte noe om å kutte røttene, et godt uttrykk for hva som kan skje om dette tiltaket går igjennom. Jeg synger i kor og mange av oss har signert mot dette. Håper på velvilje og at vedtaket blir stoppet, som du sier hva vil fremtiden bli uten kultur ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.